SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VINO
 
Ostojić: Treba nam strategija za vino
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 02.01.2018. - 09:26:13
POREČ - Predsjednik Uprave Agrolagune Veljko Ostojić smatra da hrvatsko vino nije dovoljno prepoznatljivo i to stoga što nemamo istinsku strategiju vinarstva.

- Ja mislim da je Hrvatska kao zemlja visokokvalitetnih maslinovih ulja sve prepoznatljivija u globalnim okvirima, Marco Oreggia već dvije godine proglašava Istru najkvalitetnijom regijom maslinova ulja na svijetu, ali to se u vinu nikad neće dogoditi, kaže Ostojić za Slobodnu Dalmaciju.

I hrvatska vina tu i tamo dožive neki međunarodni uspjeh, ali...

- To su u vinu pojedinačni slučajevi, pojedinačnih proizvođača i pojedinačnih etiketa. Ali nemamo u vinarstvu jednu sustavnu politiku, nemamo strategiju ni vinogradarstva ni vinarstva, eto za početak kao nekakav nacionalni dokument koji bi rekao kakva Hrvatska kao vinska zemlja mora biti 2030.

Ako mi ne znamo što nam je cilj za 15 godina, onda nam se stvari događaju i to je problem. Mi se ne možemo dogovoriti oko zakona o vinu. Nama se svi i pojedinačni uspjesi događaju usprkos svemu. Hrvatska je lani uvezla 31 milijun litara vina, a izvezla 3. Ja mislim da bismo mi s tim nekim strateškim dokumentom trebali reći što mi to hoćemo i koji je naš kanal, da li da se mi mučimo i bavimo izvozom ili ne.

Ako ne, onda neće HGK i udruženja bacati novce na sajamska predstavljanja, nego ćemo identificirati tri potencijalna tržišta i reći ajmo tamo, ovo zaboravimo. Ja mislim da je prioritetno što Hrvatska danas treba napraviti strategija razvoja vinogradarstva i vinarstva. Ali ne dokument na 500 stranica nego na 20.

Strategija se mora sastojati od et podregija i s jednom krovnom koja će objedinjavati tih pet lokalnih i to je to. I nema tu puno mudrosti. Treba reći što će se saditi, gdje će se saditi, struktura kvalitetno, vrhunsko, koji su poželjni ciljani kanali prodaje, što je s uvozom, što je s izvozom, deset pitanja na koje treba taj dokument odgovoriti, bez onih 150 stranica uvoda koji se naplaćuju.

 Medvescak