DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPEKTAKL
 
Otvaranje beogradskog MSU-a trajat će sedam dana
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 13.10.2017. - 10:21:20
ZAGREB - Nakon što je deset godina bila zatvorena zbog renoviranja, zgrada beogradskog Muzeja suvremene umjetnosti svoja vrata ponovno otvara 20. listopada, a svečanost će trajati punih tjedan dana.

Zgradu Muzeja suvremene umjetnosti na beogradskom Ušću projektirali su Ivan Antić i Ivanka Raspopović, a za posjetitelje je otvorena 20. listopada 1965. U obliku polimorfnog kristala te u kombinaciji bijelog mramora i stakla, jedan je od najprepoznatljivijih namjenski građenih muzejskih objekata u Srbiji, a 1987. proglašena je i kulturnim dobrom.

Otvaranje je na svojoj stranici na Facebooku najavio i Motel Trogir, projekt i građanska kampanja za (re)evaluaciju i zaštitu moderne arhitekture sredine 20. stoljeća.

Muzej suvremene umjetnosti u Beogradu zatvoren je još 2007. zbog rekonstrukcije, za koju je u početku optimistično najavljivano da će trajati godinu dana. Danas, deset godina kasnije, nakon mnogih skandala, optužbi, sudskih postupaka, obećanja i smjena, obnova je napokon dovršena, a renovirani muzej vrata ponovno otvara 20. listopada 2017. u 10 sati.

Dok je adaptacija trajala, muzejske zbirke čuvale su se u trezoru Narodne banke. Kolekcija, koja se formira od 1958., od vremena osnivanja Moderne galerije, danas broji preko osam tisuća djela, a nova izložba obuhvaća preko 300 radova od početka 20. stoljeća do danas, kaže Ristivojević.

'Sekvence' su, dodaje, sastavljene od 18 dijelova, 'sekvenci', što je preuzeto iz filmske terminologije, a prezentirat će umjetničke pravce, tendencije i pokrete Jugoslavije i Srbije. Osim toga, u sklopu sedmodnevnog otvaranja planiraju glazbeni program, kao i sadržaje za najmlađe.

Uoči otvaranja, iz beogradskog su MSU-a, osim toga, u svibnju ove godine pokrenuli aplikaciju msu ARt, koja odbrojava do 20. listopada i omogućuje virtualno razgledavanje postava.