SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KNJIŽEVNE NAGRADE
 
Ovogodišnje nagrade Goncourt i Renaudot za priče o nacističkim zločincima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.11.2017. - 19:02:35
PARIZ - Priče o dvojici nacista, prva o usponu Hitlera na vlast, a druga o bijednom kraju zloglasnog doktora Mengelea, ovjenčane su Goncourtom, najuglednijom nagradom za francusku književnost, te Renaudotom, drugim najcjenjenijim priznanjem, objavljeno je u ponedjeljak.

Eric Vuillard (49), osvojio je Goncourta za roman "L' ordre du jour" (Dnevni red), spoj fikcije i stvarnosti koji istražuje strahove, inerciju i oportunizam odgovornih u doba jačanja nacizma. Ključni dio knjige čini tajni Hitlerov sastanak u veljači 1933., sa skupinom njemačkih industrijalaca koji su bezuvjetno podržali njemački ratni stroj, prenosi agencija AFP.

Ovogodišnji dobitnik druge najuglednije nagrade u svijetu frankofonije je Olivier Guez (43), za roman "La disparition de Joseph Mengele" (Nestanak Josefa Mengela). Guez se bavi sudbinom zloglasnog liječnika iz Auschwitza izbjeglog nakon nacističkog poraza u Drugom svjetskom ratu u Latinsku Ameriku.

Vuillard se povijesnim događajima bavio i u svojim prethodnim djelima, "14. srpnja" iz 2016., o padu Bastille tijekom Francuske revolucije, "Kongo" iz 2012. o kolonizaciji Afrike te "Conquistadors" iz 2009. o propasti carstva Inka.

Dobitnik nagrade Renaudot je halucinantni, ali istinski roman o posljednjim godinama zloglasnog Mengela koji je izvodio eksperimente na logorašima u Auschwitzu. Guez, pisac i scenarist, građu za roman prikupljao je tri godine, a među ostalim u Brazilu.

Dobitnica nagrade Renaudot za esej je Justine Augier za "De l' ardeur".

Nagrada Goncourt dodjeljuje se od 1903. Dobitniku pripada simboličnih 10 eura, ali mnogo veći uspjeh zajamčen je u nakladništvu.

Prošle godine dobitnice dviju nagrada bile su žene, Leila Slimanti kojoj je pripao Goncourt te Yasmina Reza koja je osvojila Renaudota.