SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAJMOVI
 
Pakrac: Tradicionalni turistički sajam Slavonski banovac
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.10.2017. - 21:57:00
Zadnja izmjena: 21.10.2017. - 22:11:10
PAKRAC - Svake godine u Pakracu u zlatno doba jeseni, održava se turistički sajam „Slavonski banovac" koji objedinjuje najbolje iz našeg kraja, a i šire - turizam, gastronomiju, tradiciju i gospodarstvo.

Većina od 104 prijavljenih izlagača postavila je svoje štandove na središnjem pakračkom trgu i okolnim ulicama.

U povodu održavanja Sajma u Pakrac je došao autobus iz Zagreba s pedesetak novinara koji će izvještavati u različitim medijima o ovom središnjem godišnjem pakračkom događaju.

Uz grah i mogućnost trgovanja posjetitelji su poslijepodne i navečer uživali u iznimno bogatoj ugostiteljskoj i gastronomskoj ponudi. S tradicionalnim jelima predstavili su se predstavnici talijanske i mađarske nacionalne manjine kao i posebni gosti Sajma – slovački gradovi i općine prijatelji Pakraca Dolny Kubin, Jasenova i Revuce kao i delegacija općine Dobretići (BiH). Na Sajmu će biti održana i „Eno-gastro prezentacija" na kojoj će se s autohtonim delicijama predstaviti udruženja obrtnika i obrtničke komore iz drugih dijelova Hrvatske.

- „Slavonski banovac" iznimna je manifestacija na kojoj se može u punom smislu riječi doživjeti sve sadržaje Pakraca, upoznati tradicionalnu kuhinju našeg kraja, ali i cijele Slavonije, otkriti zašto je danas Pakrac među prvim gradovima u Hrvatskoj po razvoju poduzetništva, ali i kontinentalnog turizma. Iduće godine u Pakracu ćemo obilježiti 200 godina obrtništva, što dovoljno govori koliko je duboka i sadržajna tradicija našeg kraja u razvoju vlastitih poslovnih projekata. Raduje me i činjenica da u gradu koji broji 8.400 žitelja imamo nešto manje od 400 nezaposlenih – izjavila je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Gledajući na nedavnu prošlost, čak 4.500 stambenih objekata stradalo je u Pakracu tijekom Domovinskog rata, a 263 milijuna eura izravna je šteta zabilježena u ovom gradu. U gospodarskim djelatnostima šteta je bila viša od 63 milijuna eura. S takvih temelja Pakrac je krenuo prema izgradnji modernog grada nošen brojnim poslovnim projektima u poduzetništvu i obrtima, koji su svoje bogatstvo pokazali i na Slavonskom Banovcu.

- U Pakracu, ali i Slavoniji dominiraju tradicijski obrt, veliki dio njih oslonjen je na poljoprivredu, proizvodnju hrane u prvom redu. Mi imamo plodne oranice i veliki su potencijali za razvoj i eko poljoprivrede, što je naš sajam također pokazao. Želja nam je da Slavonski Banovac postane adresa svih zainteresiranih posjetitelja u potrazi za odličnom gastro ponudom, autohtonim slavonskim proizvodima, te tradicijskim sadržajima – ocijenila je gradonačelnica Pakraca.

Zahvaljujući članovima „Reda vitezova Ružice grada" iz Orahovice, Pakrac je ove subote odisao i srednjovjekovnim duhom. Središnji takav događaj bio je bitka za kovnicu novca koju će vitezovi iz Orahovice upriličiti od 18 sati, ali prije sam bitke, posjetitelji će imati prilike uživati u brojnim srednjovjekovnim sadržajima.

Sajam slavonski banovac organizira Grad Pakrac u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakrac – Lipik, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede. Partneri sajma su Hrvatska gospodarska komora i LAG „Zeleni trokut".