SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Palmer u Prištini: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije američki prioritet
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 01.11.2019. - 18:22:54
PRIŠTINA - Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer je danas u Prištini izjavio da normalizacija odnosa Kosova i Srbije ostaje prioritet SAD. Govoreći predstavnicima studenata i civilnog društva on je rekao da njegova nominacija za izaslanika za Zapadni Balkan naglašava da su SAD tu da pomognu, a Kosovo ne može biti izostavljeno iz rešenja.

"Kosovo ne može ostati izolovano. Rešenje jednom zauvek odnosa Kosova i Srbije ostaje prioritet", rekao je Palmer u Nacionalnoj biblioteci u Prištini.

Takodje je rekao da su 6. oktobra gradjani Kosova glasali za promenu i da su SAD to podržale.

"Oči sveta videće šta će raditi nova vlada. Ne vidimo nikakvu mogućnost za budućnost Kosova bez normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je on.

Dodao je da SAD neće nametati nikakav sporazum bez pristanka obe strane i bez odobrenja u parlamentima i podvukao je da Srbija neće moći da se pridruži EU bez normalizacije odnosa s Kosovom.

Rekao je da čim se postigne dogovor Kosova i Srbije, stvari će krenuti dalje.

Rekao je da se s budućim premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem susreo pre dva dana u Skoplju.

"Moje očekivanje od gospodina Kurtija, pod pretpostavkom da će postati premijer, je da će on biti dobar partner SAD-a, da će blisko saradjivati sa nama u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Shvatiće da je dijalog važan ne samo za Kosovo već i za SAD. Takodje će naći način da se vrati za pregovarački sto (sa Srbijom), uključujući i rešavanje pitanja carina koje je postalo prepreka", rekao je Palmer.

Palmer se danas u Prištini sastao s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i liderima DSK, Isom Mustafom i DPK, Kadrijem Veseljijem.