SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZLOŽBE
 
"Paradise Now_" Ivane Tkalčić vjesnik je proljeća u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.03.2018. - 22:15:14
ZAGREB - Nakon dugo vremena otvorili smo prozore u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi kako bi izložba mlade umjetnice Ivane Tkalčić Paradise Now_  bila postavljena u neinterviranom prostoru te kako bi se zbog mnogih postojećih prozora, prostor salona proširio prema van. 

Paradise Now_  otvara se 14. ožujka u 19 sati u ISO, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Nova izložba Ivane Tkalčić sastoji se od više prostornih instalacija koje obuhvaćaju video radove iz serije _New World i printeve na papiru i svili. Samo u posljednjih godinu dana Tkalčić je sudjelovala na rezidencijama u pet europskih zemalja te je većina njezinih radova za Paradise Now_ nastala na pojednim rezidencijama.

Digitalna slika trpi u svojem postojanju. Ako ju promatramo kao jedan od mnogih oblika energije, možemo vjerovati kako ona u želji za opstankom, jednom stvorena, ima mogućnost samoobjave u kontinuirano prisutnom putovanju u prostor/vrijeme dimenziji. Prema Hito Steyerl, tendecija slabije slike apstrakciji, odnosno slika kao vizualna ideja na njezinom samom početku, ako je uopće i uspijemo dešifrirati, pokazat će nam ono rijetko, ono očito i ono nevjerojatno. Možda tu mogućnost možemo nazvati Rajem za digitalnu sliku.

Ako da_?, pita se autorica, kako se, zbog dinamičnog razvoja novih tehnologija i medija, svakodnevno mijenja percepcija stvarnosti?Živimo u svijetu gdje je sve više i više informacija, a sve manje i manje značenja. Vrijeme i prostor, drastično su zbijeni kroz tehnologiju. Sve je reducirano na bit-e informacija i simultano dostupno u bilo kojem trenutku. Kao rezultat digitalizacije sve je ovdje i sada, informacije o cijelom svijetu su na internetu, udaljene samo za WiFi pristup.

Pojam stvarnog ostaje aktualna tema mnogih debata u eri u kojoj internet, VR, AR,  cybertehnologija i bioetika izazivaju samu prirodu stvarnosti.(iz predgovora izložbe, Ivana Tkalčić i Bernarda Cesar).

Za vrijeme trajanja izložbe autorica će voditi radionicu za učenike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Izložba ostaje otvorena do 28. ožujka u radnom vremenu trajanja ISO-a. Program ISO-a podupiru Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.