SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
APSURDI
 
Pelješki most će biti gotov devet mjeseci prije pristupnih cesta
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 08.08.2019. - 08:13:35
ZAGREB - Za razliku od mosta, projekt izgradnje pristupne ceste mostu Pelješac ponovno se zakomplicirao.

Naime, izbor izvođača radova na pristupnoj cesti preko Pelješca ponovo je zaustavljen jer je austrijska tvrtka Strabag podnijela žalbu Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave kojom želi osporiti odabir grčke kompanije Avax za izvođača radova dionice ceste Sparagovići - Doli u sklopu koje treba izgraditi i stonsku obilaznicu, piše Jutarnji list.

Neslužbeno, Austrijancima je sporna stručna referenca za jednog građevinskog stručnjaka kojeg je u natječajnoj dokumentaciji navela grčka kompanija. Prema dostupnim informacijama potvrdu o referencama i projektima na kojima je ta osoba kao rukovoditelj radila dale su Hrvatske autoceste. U potvrdi se navodi da je taj stručnjak radio na dionicama autoceste Zagvozd-Ravča i Ravča-Ploče. Strabag pak osporava da je taj stručnjak bio glavni inženjer na tom gradilištu ispred udruge koja je dobile taj posao. Hrvatske ceste, kao investitor, u natječajnom postupku tu su referencu prihvatile.

Danas će biti poznato da li je i grčki Avax podnio žalbu na izbor austrijskog Strabaga za izgradnju prve dionice ove pristupne ceste od Duboke do Sparagovića. Za izgradnju te dionice Hrvatske ceste su odabrale austrijski Strabag koji je dao ponudu od 482 milijuna kuna bez PDV-a. Ako Grci nisu podnijeli žalbu, ugovor s austrijskom kompanijom bi se mogao potpisati u roku od mjesec dana. Natječaj za ovu dionicu raspisan je još u lipnju 2018. godine. Zbog svih tih žalbi, most Pelješac će biti završen barem devet mjeseci prije pristupne ceste, a gotovo je sigurno da neće biti ni ispoštovan 31. siječnja 2022. koji je kao rok za završetak cjelokupnog projekta zadala Vlada.