SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZBORNIK
 
Petrović: Sa svima se možemo nositi, za medalju će trebati sreće
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 20.08.2017. - 19:04:28
ZAGREB - Aleksandar Petrović, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, ovoga ljeta sve je podredio Europskom prvenstvu na kojem naša selekcija nakon dugo vremena ima priliku doći u borbu za jednu od medalja. 

Uhvatio je tek nekoliko slobodnih dana na otoku Pagu s obitelji i kaže da ima samo jednu želju: da 100 posto spremni i zdravi dočekaju ključne utakmice.

- Europsko prvenstvo je puno kompleksnije i zahtjevnije od olimpijskog turnira jer igraš jednu tzv. nokaut utakmicu više. U pripremnom periodu smo izgledali sjajno, nadigrali smo sve nositelje medalja s prošlog Eurobasketa i svjesni smo da se sa svim svjetskim selekcijama možemo ravnopravno nositi. No obećati da ćemo doći do jedne od medalja, apsurdno je iz praktičnih razloga. Naime, u križanju skupina možemo u eliminacijskoj utakmici ići na snažnu Srbiju, domaćina Tursku ili na nezgodnu Rusiju. Dakle, do utakmice 10. rujna sve je otvoreno, možemo u borbu za medalju, a možemo i nesretno izgubiti. Na meni i suradnicima je da sve napravimo kako bismo tog dana bili 100 % fizički i psihički spremni. Idemo odigrati 40 minuta pa što rezultat donese, u jednom dahu ispričao je Tportalu 58-godišnji Petrović koji je zbog obaveza u pripremama imao tek nekoliko slobodnih dana koje je proveo na otoku Pagu s obitelji, u njihovoj ljetnoj bazi.

Mnogi ovu hrvatsku generaciju koju vodite uspoređuju s onom u kojoj su stasali vaš mlađi brat Dražen Petrović i četiri godine mlađi Toni Kukoč. Koliko talenta ima ova Hrvatska?

- Ne bih išao tako daleko s usporedbama, ali mogu vam reći da Dario Šarić, koji ima 23 godine, izrasta u vrhunskog igrača. Dario je naša velika vrijednost i igrač na kojeg Hrvatska može računati u sljedećih 10-ak godina. S druge strane, tu je Bojan Bogdanović koji je bio najbolji strijelac olimpijskog turnira i slovi za jednog od najboljih europskih igrača. Kada imate takva dva igrača, takva dva sjajna karaktera, onda je svakako lakše doći do cilja te uspostave hijerarhije koju svaka momčad mora imati. Određeni igrači koji su otkazali nastup za reprezentaciju kao što su Žižić, Zubac i Hezonja sigurno bi nam dali kvalitetu više i možda bi upravo tih 1 % prevagnulo u borbi za medalju. Iskreno mi je žao što neki igrači koji su trebali biti s nama nisu prepoznali sve to i što se nisu stavili u službu reprezentacije. No razumijem da je 1992. postojao veliki nacionalni naboj, a danas se moramo adaptirati na neka nova vremena i jednostavno izvući maksimum od igrača koji žele igrati.

Je li istina da ste na nagovor zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pristali doći u Cibonu kao dužnosnik kako biste svojim znanjem i poznanstvima pokušali spasiti klub koji se našao u velikim financijskim problemima? Iako ste klubu posuđivali vlastiti novac – što govori o tome koliko vam je bilo stalo spasiti Cibonu - na koncu ste klub naglo napustili. Spominje se i vaša prijava cijelog slučaja Uskoku?

- Gospodin Bandić me u datom trenutku nazvao, a s obzirom na to da u tom trenutku nisam imao posao, odlučio sam pomoći svom klubu. Iako sam Šibenčanin, Cibona je moj i Draženov klub i pokušao sam sve što sam mogao u te dvije i pol godine kako bi se klub stabilizirao. Dočekao me dug od nekih 15 milijuna eura i mogućnost odlaska u stečaj, tako da sam bio u kontinuiranom stresu. Nekoliko puta pomislio sam da je klubu došao kraj… Eto, prihvatio sam se tog zahtjevnog posla, a na koncu sam klub napustio u trenutku kada sam od najbližih suradnika bio nadglasan u slučaju mladog centra Ante Žižića koji je posuđen turskoj Darussafaki. Ne žalim za te dvije i pol godine jer sam želio pomoći, a kao što je poznato, moj odlazak podigao je i dosta prašine, tako da to još nije gotova priča. U istrazi ne smijem govoriti, ali vrijeme će pokazati tko je i što radio.

Foto: HKS