SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Pijanist Ivan Krpan pobjednik Busonija
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 02.09.2017. - 18:11:02
ZAGREB - Kao najboljem mladom hrvatskom glazbeniku u 2015. godini, Hrvatska glazbena mladež dodijelio mu je nagradu Ivo Vuljević. Na kraju prošle godine opet je slavio u Lisinskom, ovaj put kao dobitnik Nagrade Zagrebačke filharmonije za mladog glazbenika godine.

Da su oba žirija donijela najbolju moguću odluku, pijanist Ivan Krpan sinoć je još jednom dokazao svojim do sada najvećim međunarodnim uspjehom: osvajanjem prvog mjesta na velikom, prestižnom i važnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u talijanskom gradu Bolzanu, piše Večernji list.

Ivan Krpan navršio je u svibnju tek 20 godina, a već je pri kraju studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Rubena Dalibaltayana. Iz glazbeničke je obitelji: stariji brat Martin svoj glazbeni talent pokazuje na violini, slijedeći tako oca Anđelka, istaknutog violinista, a majka Gordana je muzikologinja, novinarka i urednica na Trećem programu Hrvatskog radija. Međutim, pobjeda na Busoniju nije samo novi i do sada najvažniji u nizu trofeja mladog Ivana Krpana, nego je to i jedan od većih uspjeha hrvatskog pijanizma općenito.

Natjecanje Ferruccio Busoni prvi je put održano 1949. godine, u prigodi 25. godišnjice smrti velikog talijanskog pijanista i skladatelja. Pobjeda u Bolzanu bila je na početku karijere važna odskočna daska i nekima od kasnije najvećih svjetskih pijanističkih imena, poput Marthe Argerich, Jeroma Rosea i Garricka Ohlssona. A do pobjede u Bolzanu nikada nije bilo lako naći. Uz skladatelja Cesarea Nordioa, jedan od pokretača natjecanja bio je i talijanski pijanistički genije Arturo Benedetti Michelangelo. U počasnom odboru sjedila je čitava pijanistička plejada 20. stoljeća: Claudio Arrau, Wilhelm Backhaus, Robert Casadesus, Alfred Cortot, Edwin Fischer, Walter Gieseking, Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Rudolf Serkin, Antonino Votto...