SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZVOZ
 
Plantaže godišnje prodaju u Kini vina za više od dva miliona eura
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 02.09.2019. - 20:05:02

PODGORICA - Kinesko tržište posljednjih godina bilježi rast sa više od dva miliona eura prometa Plantažinih vina na godišnjem nivou, saopšteno je Dnevnim novinama u kompaniji 13. jul-Plantaže.

Glavna izvozna tržišta crnogorskog preduzeća su, kako su naveli, Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska, dok se vina Plantaža u većem obimu izvoze u Njemačku, Poljsku, Švajcarsku i Austriju, kao i zemlje američkog kontinenta.

U vinima Plantaža uživaju milioni potrošača širom svijeta i ona su prisutna na svim kontinentima, izuzev Afrike i skoro da nema zemlje u koju ide samo jedan proizvod. Od Dalekog istoka, preko srednje i centralne Evrope pa do dalekog zapada, Plantaže su jedna od malobrojnih kompanija u svijetu čija vina se mogu naći na gotovo svim kontinentima, rekli su u kompaniji i dodali da, osim zastupljenosti u velikim trgovinskim lancima širom svijeta, vina Plantaža su redovna i na vinskim kartama nekih od najekskluzivnijih restorana na svijetu.

Predstavnici Plantaža su ukazali da se najviše izvoze vina proizvedena od autohtone sorte Vranac i to proizvodi iz klasik i premium segmenta.

Čak 60 odsto ukupne godišnje proizvodnje Plantaža realizuje se van Crne Gore. Ako se uzme u obzir turistička sezona i takozvani tihi izvoz, možemo reći da 80 odsto godišnje proizvodnje vina konzumiraju strani državljani, ukazali su u kompaniji.

Plantaže su, kako su u toj kompaniji naveli za naš list, prošle godine izvezle 15 miliona eura vina u više od 40 zemalja svijeta.

Do ovog momenta izvoz se kreće u okviru plana za ovaj dio godine i na nivou je prošlogodišnjeg. Berba vinskih sorti grožđa u kompaniji 13. jul-Plantaže počela je 13. avgusta, tako da ćemo tek po završetku berbe moći da govorimo o proizvodnji vina u ovoj proizvodnjoj godini, istakli su u preduzeću.

 Medvescak