SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Pobratimstvo kantautora u svemiru: Matija Dedić i Hrvoje Hodak otvaraju prvu večer Rab Jazz Festivala
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 24.08.2016. - 13:25:00
Zadnja izmjena: 24.08.2016. - 14:58:10
ZAGREB - Tek nešto više od dva tjedna nas dijeli od uvodnih taktova prvog Rab Jazz Festivala u idiličnoj atmosferi podno četiri znamenita zvonika  čarobnog kvarnerskog otoka. Prvu večer festivala otvorit će naš vrhunski hrvatski džezist i pijanist Matija Dedić autorskim interpretacijama glazbenih klasika svojeg oca, umjetnika, kantautora, pjesnika i skladatelja Arsena Dedića.

Na Matijin poziv, na pozornici Rab Jazz Festivala pridružit će mu se i Hrvoje Hodak, rapski kantautor i teksopisac.

Dokaz Arsenovog umjetničkog genija jest činjenica da nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa tako ni Hrvoja Hodaka, nekadašnju autorsko-izvođačku polugu Belfast Fooda, koji je sam priznao da se Arsenom „otrovao“ još za srednjoškolskih dana. Hrvoje se prije deset godina predstavio intimnim, šansonjerskim izričajem na samostalnom albumu „U sjeni“, a njihovo je, kako je sam bard hrvatske šansone parafrazirajući Ujevića  rekao  - „pobratimstvo kantautora u svemiru” rezultiralo prekrasnom suradnjom na pjesmi „Mjesto“.

Najava ove glazbene manifestacije pobudila je veliki interest javnosti, a kvalitetu i potencijal ovakvog glazbenog festivala odmah su prepoznali gradonačelnik Nikola Grgurić i Grad Rab:

„Lijepo je čuti da je već sama najava prvog Rab Jazz festivala pobudila velik interes u javnosti, i raduje me da će se ova sjajna glazbena manifestacija održati baš u prvoj polovici rujna.  Potpora Grada Raba prvom Rab Jazz festivalu sasvim je logična posljedica svega onoga što čitavo vrijeme zagovaramo, a to je da Rab kao poznata turistička destinacija, ali i sredina u kojoj se živi kroz čitavu godinu, sa svim bogatstvom svojih povijesnih datosti, ustrajava na nuđenju novih kvalitetnih sadržaja, ne samo za turiste, već i za nas otočane. U tom smislu RabJazz festival morao bi biti pun pogodak i siguran sam da će već ova godina pokazati da je on Rabu potreban i da takav festival našem podneblju i okruženju pripada. Ova hvalevrijedna inicijativa, s čitavim konceptom, prijedlogom programa festivala, vrhunskim Jazz glazbenicima i umjetničkim vodstvom, došla je do nas od strane rapskih poduzetnika, gospodina Gorana Ćuka te Marina Javorana, i zaista niti jednog trenutka nije bilo upitno hoće li Grad Rab tako osmišljenu ideju, u njezinom samom začetku, podržati. Ovo je ujedno prilika da pozovem i druge rapske poduzetnike koji svojim promišljanjem mogu unaprijediti i našu turističku ponudu, a time i društveni život otoka, da nam se jave. Grad Rab naprosto želi dati podršku svakoj onoj kreativnoj zamisli koja ima realnu šansu, u godinama koje slijede, samostalno zaživjeti i pritom podići ljestvicu kvalitete rapske kulturne i turističke ponude, Rab Jazz festival to svakako može.“

Jazz je tako ušao na mala vrata, no u kratkom roku postalo mainstream glazbenih događanja otoka Raba, i na velika privlači sve veći broj ljubitelja ove posebne glazbe. Kako je izjavio umjetnički direktor festivala Bruno Mičetić:

„Ova cijela priča, nakon nekoliko pokušaja da se ostvari ideja o Jazz festivalu na otoku Rabu, je veliko zadovoljstvo, ali i velika odgovornost. Nastojat ću da svi umjetnici koji nastupe na ovom festivalu odu kući zadovoljni te da se požele vratiti još koji put na festival. Kod samog odabira izvođača na festivalu nastojali smo zadržati jedan visok kriterij te pokazati otočanima, ali i gostima otoka, kakve su mogućnosti samog otoka te što se sve lijepog da ovdje uraditi. Na festival smo pozvali i izvođače poznate široj pubici, ali i one manje poznate, koji prestavljaju trenutno neke od vodećih projekata u zemlji.“

U sklopu Rab Jazz Festivala bit će predstavljen i opus fotografija Davora Hrvoja, našeg jedinog profesionalnog jazz kritičara i dokumentarista atmosfere jazz  pozornice. Portretna fotografija trajna je njegova preokupacija, a nakon desetljeća truda, najuspjelije fotografske portrete najvažnijih glazbenika u povijesti hrvatskog i svjetskog jazza predstaviti će rapskoj publici na izložbi „Portreti jazz i blues glazbenika“ u Galeriji Pik i Moderato Caffeu kojom će se 8. rujna otvoriti prvi Rab Jazz Festival.


Četvrtak -  8. rujna 2016.
Otvorenje izložbe Davora Hrvoja  PORTERTI JAZZ I BLUES GLAZBENIKA
Matija Dedić 21:00 -22:30

Petak - 9. rujna  2016.
Bruno Mičetić trio 20:00 – 21:30  (Bruno Mičetić, Ratko Divjak , Joe Kaplowitz)
Zvjezdan Ružić trio 21.45 – 23.15  (Zvjezdan Ružić , Luka Veselinovic, Adriano Bernobić)

Subota - 10. rujna  2016.
Gipuja 20.00- 21.30  (Damjan Grbac, Andreas Marinello, Tonči Grabušić, Marko First )
Elma Burnić  21.45-23.15

Foto: Ivo Šubić