SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Počinje filmski festival u Cannesu
Autor/izvor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
Datum objave: 13.05.2015. - 09:11:01
CANNES - U Cannesu u srijedu počinje 68. Međunarodni festival filma koji će trajati do 24. svibnja. Devetnaest ostvarenja će se natjecati za "Zlatnu palmu" (Palme d'Or).
Kritizirani zbog toga što ne tako često selektiraju filmove čiji su režiseri žene, organizatori su ove godine, po prvi put u posljednjih 25 godina, odlučili da Festival otvori jedno žensko ostvarenje: "La Tête Haute" (Uzvišena glava) francuske autorice Emmanuelle Bercot.

Ovaj film o maloljetnim delikventima, inače van konkurencije, predstavit će pored režiserke i glavni glumci Catherine Deneuve i Benoit Magimel.

"Izbor tog filma za otvaranje festivala predstavlja našu volju da tu kulturnu manifestaciju počnemo ove godine drugačije - emotivno i snažno. Film Emmanuelle Bercot govori o važnim temama u društvu", rekao je direktor Festivala Thierry Frémaux.

U utrci za Zlatnu palmu, nadmetaće se, pored ostalih, film kineskog režisera Jia Zhangkea "Shan he gu ren" (Mountains May Depart), talijanskog autora Paola Sorrentina "Youth" i Amerikanca Gusa Van Santa "The Sea of Trees".

Na crvenom tepihu se očekuju brojne zvijezde, među kojima Charlize Theron, Natalie Portman, Rachel Weisz, Cate Blanchett, Michael Fassbender  i Benicio del Toro, ali ne i držači za selfije, koji će - kako je naveo organizor - biti zabranjeni.

U glavnoj konkurenciji će se naći i filmovi "Mia Madre" (My mother) Talijana Nannija Morettija, "Dheepan" Francuza Jacquesa Audiarda, "Nie Yinniang" (The Assassin) Tajvanca Houa Hsiao-Hsiena i Amerikanca Todda Haynesa, čije ostvarenje "Carol" prati ljubavnu priču dvije žene tokom 1950-ih godina sa Cate Blanchett i Rooney Mara u glavnim ulogama.

U glavnoj selekciji su još dvije filmske autorice, Francuskinje Valérie Donzelli sa filmom "Marguerite & Julien" i Maïwenn sa "Mon Roi".

Filmovi iz cijelog svijeta dolaze na 68. Festival. Žanrovski se kreću od drame, preko trilera i borilačkih ostvarenja do znanstvene fantastike, poput filma "The Lobster", grčkog režisera Yorgosa Lanthimosa koji je prvi čovjek Smotre Thierry Frémaux opisao kao "nerazumljiv u dobrom smislu te riječi".

U Cannesu će biti prikazana i dva filma s ovih prostora: srpski film "Panama" režisera Pavla Vučkovića i hrvatsko-slovendko-srpska koprodukcija "Zvizdan" Dalibora Matanića.