DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGIJA
 
Podravka u Srbiji proizvodi smrznuto voće i povrće pa ga izvozi u Rusiju
Autor/izvor: SEEbiz / Reporter.rs
Datum objave: 03.07.2016. - 23:20:00
Zadnja izmjena: 04.07.2016. - 09:05:05
BEOGRAD - Susret na vrhu Evropska unija - Zapadni Balkan, tako francusko ministarstvo spoljnih poslova najavljuje sutrašnji samit u Parizu. Nemačka kancelarka kaže da je cilj da se pospeši približavanje zemalja regiona EU i osnaže stabilnost i mir u regionu. Srpski premijer najavljuje - pitaće zašto Srbiji nisu otvorena poglavlja i razgovarati o konkretnim poslovima.
"U Parizu ću, osim susreta sa evropsim zvaničnicima, imati mnogo bilateralnih sustreta s liderima iz regiona, i sa gospodinom Ramom i sa gospodinom Cerarom. Videću se, ukoliko budem u mogućnosti, sa još nekim, naravno i sa ljudima iz Svetske banke. Radićemo posebno na putu Niš-Priština. Niš će biti stecište svih puteva. Niš će imati istočni krak prema Bugarksoj, južni krak prema Makedoniji i Grčkoj, imaće put prema Prištini i prema Tirani i Draču", rekao je mandatar za sastav Vlade Aleksandar Vučić.

"Govoriće se o deset infrastrukturnih projekata koji su definisani na prethodnom, Bečkom samitu. Insistiraćemo i da se iskoristi postojeća infrastruktura, jer ako vozač kamiona stoji na svakoj granici i gubi sate na formalnosti, gubi se korist izgradnje auto-puta. Jedna od glavnih ideja samita je početak rada kancelarije za mlade u regionu. To je incijativa koju su pokrenuli premijeri Vučić i Rama i to je gest pomirenja i okretanja ka budućnosti", navodi francuska ambasadorka u Srbiji Kristin Moro.

Od politčke stabilnosti zavisi ekonomska saradnja i razvoj regiona.

"Glavni odnosi u regionu su između Srbije i Hrvatske. Onog trenutka kad Srbija i Hrvatska uspostave takav nivo saradnje koji će omogućiti nesmetani promet robe i usluga, kapitala, ljudi, onda će se vrlo brzo i ostale zmelje bivše Jugoslavije prilagoditi", smatra profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Ismail Musabegović.

Ekonomija ipak ne čeka politiku. Srpski ComTrade iz Slovenije izveze godišnje softvere vredne pola milijarde evra, Hrvatska "Podravka" iz Srbije Rusiji proda 10 hiljada tona smznutog voća i povrća, a "Gorenje" izveze 188 miliona evra.

"Ekonomija sadrađuje, neiskorišćeni potencijali su mnogo veći od ovoga o čemu sada pričamo. Moramo da shvatimo da mi jesmo deo regiona i da od tog regiona zavisi koliko ćemo uspeti i koliko ćemo se razviti. Tek kada zajednički budemo sklapali te kompanije i nastupali na trećim tržištima, mi zaista imamo šanse da opstanemo", rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.