DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
UTISCI
 
Pogorelić: Beograd više nije tako beo, sad je siv
Autor/izvor: SEEbiz / RTS
Datum objave: 13.12.2017. - 13:22:34
BEOGRAD - Čuveni pijanista Ivo Pogorelić 2015. posetio je Beograd, u kome je rođen, posle 25 godina. Ovih dana, 16. i 18. decembra posle 28 godina održaće i koncert u glavnom gradu. 

U intervjuu za Radioteleviziju Srbije, Pogorelić je ovako odgovorio na pitanje kako mu se danas čini Beograd.

„Vrlo zanimljivo posle puno, puno godina, ima novih stvari. Videli smo nove crkve koje su vrlo impresivne, u Knez Mihailovoj nema više automobila, naravno vama je sve to poznato, za mene je sve to novo. I grad je, naravno, puno veći, ima puno više ljudi, svi su jako visoki, cure su vrlo visoke, mladići vrlo visoki. Na žalost je, kao i svi gradovi koji su izašli iz tog društvenog sistema i vrlo zapušten. Više nije tako beo grad, nego je siv grad. Nemojte mi zameriti.“

„Razlozi koji stoje iza toga da ja nisam nastupao u vašem gradu su meni poznati. Međutim, većina tih razloga i uzroka su bili van moje kontrole. Što se tiče neobjektivnih razloga, mojih intimnih, ličnih, tu se postavlja pitanje unutrašnjeg osećaja koji ja, takođe, nisam imao jedno vreme, sada ga imam ponovo, pa ćemo se videti“, kaže čuveni pijanista.

Pre dva dana u Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca otvorena je i izložba portreta Ive Pogorelića, u čast povratka ovog pijaniste na beogradsku scenu. Reč je o portretima pijaniste nastalim između 1977. i 2017. godine nekih od najeminentnijih svetskih fotografa poput Jože Suhadolnika, Malkoma Kraudersa i Adomasa Svirskasa, a osim antologijskih portreta na postavci će prvi put biti predstavljeni i dosad neizlagani radovi.

Kustos postavke je muzikolog Stefan Cvetković. Izložba je otvorena do 25. decembra.