SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TUŽBA
 
Polanski tužio američku Akademiju filmskih umjetnosti
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 21.04.2019. - 14:50:58
PARIZ - Akademija koja dodjeljuje prestižne Oscare morat će na sud jer je tužbu protiv te institucije podnio francusko-poljski redatelj Roman Polanski koji je isključen iz Akademije prije godinu dana usred pokreta protiv seksualnog zlostavljanja "Me Too".

Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti je 3. ožujka 2018. godine priopćila da iz članstva isključuje Polanskog, kao i Billa Cosbyja, s obzirom da su obojica optuženi za seksualna zlostavljanja.

Akademija je tada opravdala svoju odluku da želi novi kodeks ponašanja poslije izbijanja seksualnog skandala s holivudskim producentom Harveyjem Weinsteinom.

Odvjetnici Polanskog izjavili su da je redatelj u subotu podnio tužbu u kojoj se navodi da je prije odluke koja mu je putem pošte upućena s naznakom da odmah stupa na snagu, trebalo prethoditi "razumno objašnjenje" za takvu mjeru i da se redatelju pruži prilika da iznese svoj stav o tome.

Redatelja kultnih ostvarenja "Tessa", "Pijanist" i "Rosemaryna beba", dobitnika brojnih nagrada širom svijeta, medju kojima je i Oscar za najbolju režiju za "Pijanista", i dalje goni američko pravosuđe zbog optužbi da je navodno silovao maljoletnicu 1977. godine.