SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
ZABRINUTOST
 
Pompeo zabrinut zbog investicije Huaweija u Mađarskoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.02.2019. - 19:36:07
WASHINGTON - Američki državni tajnik Mike Pompeo će sljedeći tjedan tijekom posjeta Mađarskoj izraziti zabrinutost zbog sve veće prisutnosti kineske kompanije Huawei Technologies u srednjoj Europi, potvrdio je u petak viši dužnosnik američke administracije. 

"Državni tajnik će se u Mađarskoj posebno osvrnuti na ulogu Kine u srednjoj Europi i izraziti zabrinutost zbog sve veće nazočnosti Huaweija u Mađarskoj", kazao je dužnosnik.

Prema njegovim riječima, Pompeo će zatražiti od čelnika u regiji da obrate pažnju na upozorenja zemalja azijsko-pacifičkog kruga koje su se zbog pretijesne suradnje s Kinom našle u teškom položaju". Huawei Technologies planira u Mađarskoj uspostaviti europski logistički centar kako bi se ove godine povećali proizvodni kapaciteti u srednjoj Europi.

SAD nastoji uvjeriti ostale vlade da izbjegavaju Huawei koji se nalazi pod prismotrom europskih obavještajnih agencija zbog navodnih veza s kineskom vladom i mogućnošću da da bi se njihova oprema mogla koristiti za špijunažu. Američki dužnosnik je također kazao da je SAD zabrinut zbog utjecaja Huaweija u malim državama srednje i istočne Europe jer u njima ima dosta korupcije te je vrlo lako prodrijeti u državne sustave. Pompeo će osim Mađarske posjetiti i Slovačku, a s čelnicima obiju zemalja će također razgovarati o jačanju obrambene suradnje i sigurnosti.

 Medvescak