SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRESEDAN
 
Pooštrena kazna Bojčiću i Janiću zbog teksta o Kusturici i zločinima tajne policije
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.02.2017. - 22:34:34
BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je glavne tačke odluke Višeg suda, pooštriviši pritom kaznu novinarima-istraživačima Miroslavu Bojčiću i Zoranu Janiću 20 puta, zbog teksta „Novogodišnja bajka za ubice“ (http://pescanik.net/novogodisnja-bajka-za-ubice/), u kojem su istražili mehanizme srastanja vrhova vlasti sa nelustriranom, zločinačkom tajnom službom, kroz zajednička kršenja Ustava i zakona.

Veliki broj vodećih domaćih intelektualaca i javnih ličnosti, ali i porodice žrtava državnih zločina, nekon tog teksta obratile su se peticijom predsedniku Republike, zahtevajući da odgovorni budu kažnjeni, kao uvod u konačnu reformu tajne policije i otvaranje njenih arhiva, ali je i ta peticija kompletno prećutana u domaćim medijima (http://pescanik.net/peticija-predsedniku-republike/).

„Ovom presudom, nakon petogodišnjeg procesa, sud je preuzeo na sebe vršenje političke cenzure, što mu Ustav ne dopušta. Pri tom je spremno odigrao i ulogu vernog čuvara pečata na arhivima tajne policije“, rekli su na današnjoj konferenciji za štampu u Medija centru u Beogradu autori Janić i Bojčić.

Da bi doneli ovakvu političku presudu, Viši a zatim i Apelacioni sud u Beogradu morali su prethodno da prekrše čl. 194 Ustava, koji ih obavezuje da 'opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava', a to znači sudsku praksu (odnosno presedane) Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, tretiraju kao deo unutrašnjeg pravnog poretka Republike Srbije, s kojima domaći zakoni ne smeju biti u suprotnosti, istakli su autori.

Kao što pokazuje ovaj i drugi nedavni procesi novinarima, uključujući i prvostepenu presudu nedeljniku NIN zbog pisanja o nezakonitom postupanju državnih funkcionera u aferi „Savamala“  - domaći sudovi suspendovali su primenu Evropske konvencije o ljudskim pravima, to jest oni je tobože primenjuju, tumačeći je onako kako to odgovara naručiocima presuda, iako je Srbija formalno otvorila poglavlje 23, odnosno obavezala sa da izvrši reformu pravosuđa u kontekstu pristupanja EU.
Tužbu protiv Janića i Bojčića formalno je podneo režiser Emir Kusturica, koji je u njihovom dugačkom analitičkom tekstu pomenut uzgred, u dve kratke rečenice, kao puki epizodista, na osnovu činjenice da je povremeno igrao ulogu kurira između svojih prijatelja, šefova tajne službe, i njihovog podređenog, udbaškog likvidatora Veselina Vukotića, dok se ovaj krio u Španiji i Francuskoj u prvoj polovini dvehiljaditih. 

Tokom procesa, Viši sud u Beogradu odbacio je bez obrazloženja sve dokazne predloge autora, a istovremeno je od njih zahtevao da dokažu istinitost tog teksta. Pri tom je sud odbio da sam, službenim putem, pribavi od Bezbednosno-informativne agencije zvanične dokumente o spornim susretima Kusturice i Vukotića, uključujući susret u Perpinjanu, na jugu Francuske, u leto 2005., iako je bilo jasno da ti dokumenti postoje.Ideja kruga oko Kusturice, kojem je sud išao na ruku, očigledno je bila da se autori nateraju da ofiraju izvore za njihov tekst koji obiluje osetljivim podacima, uključujući obaveštajne.  Budući da autori nisu bili spremni da ugroze bezbednost svojih izvora, egzemplarno su kažnjeni, na osnovu fikcije da tobože nisu do kraja ispunili dužnost novinarske pažnje.

Međutim, nakon što su saznali za presudu Apelacionog suda, autorima su se iz svoje incijative javili svedoci koji su, revoltirani tom presudom, spremni da javno potvrde istinitost tvrdnje da Kusturica jeste igrao ulogu kurira između Jovice Stanišića i plaćenog ubice Veselina Vukotića. Političkom odlukom da se zločinačke tajne službe ne lustriraju i da se ne otvore njihovi mračni arhivi, stvorena je ogromna praznina u pravnom sistemu Srbije, koju – kao što vidimo - podržavaju i sudovi, učestvujući u čuvanju tih mračnih tajni, jer bez obrazloženja odbijaju da službenim putem pribave nužne dokumente, iako su za to nesumnjivo ovlašćeni, a zatim donose presude protiv novinara zaključujuci da nisu dokazali sporne cinjenice. Time se sudije pretvaraju u cenzore, efektivno sprečavajući – kao u ovom slučaju - bilo kakvo pisanje o ključnim temama današnje Srbije.

 Medvescak