SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISPRAĆAJ
 
Poštovaoci, prijatelji i porodica ispratili Vladu Divljana (VIDEO)
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 10.03.2015. - 16:01:00
Zadnja izmjena: 10.03.2015. - 16:18:43
BEOGRAD - Brojni poštovaoci, prijatelji i porodica oprostili su se od poznatog muzičara Vlade Divljana na komemoraciji u Domu omladine u Beogradu, iz kog su izlazili u suzama i vidno potreseni.

U čast istaknutog muzičara jugoslovenskog novog talasa njegove pesme pevali su njegovi prijatelji Srđan Gojković Gile, Momčilo Bajagić Bajaga, Dušan Kojić Koja i drugi.

"Bio je muzika, bio je rokenrol", rekao je muzički urednik Sloba Konjović i dodao da je danima tražio reči koje će upotrebiti ovom tužnom prilikom, ali sve su mu izgledale slabo.

"Sećam ga se u 'Idolima' gde je bio pokretačka snaga, a to je bilo vreme kada je postojala perspektiva, živelo se bolje i kvalitetnije i Vlada je bio na vrhu toga", istakao je on.

Konjović je podsetio da je Divljan bio neverovatan talenat prisutan na ovim prostorima i da je obeležio odrastanje mnogih generacija. U Domu omladine je vladala neobična tišina uprkos velikom broju ljudi koji su prisustvovali komemoraciji.

Među prisutnima su bili Zdenko Kolar, Dejan Cukić, Srđan Šaper i još mnogi muzičari, kao i političari Čedomir Jovanović i Boris Tadić.

Od muzičara se oprostio i poznati književnik Ljubivoje Ršumović koji je istakao da je sa Divljanom saradjivao prilikom snimanja emisije za decu "Fazoni i fore", a pored toga radili su i na predstavi "Rokenrol za decu".

"Ti koji su tih godina gledali Vladu i Gileta sa glumcima na sceni pozorišta Boško Buha danas su već odrasli i siguran sam da u sebi nose te slike i da će celog života voleti i slušati kako Vladinu, tako i muziku uopšte", primetio je Ršumović.

Glumac Svetozar Cvetković rekao je da je Divljan dugo ostavljao poruke u delima koje "ne samo da se čuju ušima, već pre svega u srcu i nogama".

"On je svojim odlaskom, a pre svega delima bio sve bliži ljudima koji će ga zauvek pamtiti", rekao je Cvetković i svoj govor je završio rečima "Život Vlade Divljana se nikada neće završiti. Vidimo se Vladice, tvoj Svetica".

Nekadašnji frontmen beogradskog vokalno instrumentalnog benda "Idoli" i istaknuti muzičar jugoslovenskog novog talasa godinama se borio sa teškom bolešću koja se poslednjih meseci pogoršala, a preminuo je 5. marta u austrijskoj prestonici.

Devedesete godine 20. veka proveo je u Australiji, od 1991. do 1997. godine živeo je u Sidneju, nakon čega se se vratio u Beograd. Od juna 1999. godine živeo je i radio u Beču.

Ostaće upamćen kao sjajan muzičar koji je obeležio jugoslovensku muzičku scenu, što samostalnim radom, što sa kultnim bendom "Idoli" čiji je frontmen bio od 1980. do 1984. godine. Sa Idolima je objavio albume "Odbrana i poslednji dani" (1982) i "Čokolada" (1983), a samostalno tri solo albuma "Tajni život A.P. Šandorova" (1988), "Sve laži sveta" (2000) i "Vlada Divljan presents Die Tonzentrale" (2003).

Godine 2012. objavio je album "Četiri godišnja doba" sa bendom "Ljetno kino". Bavio se komponovanjem muzike za filmove, a svoj trag ostavio je na filmovima "Šest dana juna", "Kako je propao rokenrol", "Crni bombarder", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Sedam i po", "Čekaj me, ja sigurno neću doći", "Na lepom plavom Dunavu"...