SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Potražnja za novim lijekovima za HIV i plućne bolesti poduprla rezultate GlaxoSmithKlinea
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.10.2017. - 07:50:13
LONDON - Britanski farmaceutski div GlaxoSmithKline (GSK) izvijestio je u srijedu o višim prihodima u trećem tromjesečju zahvaljujući potražnji za novim lijekovima za HIV, te plućne bolesti i meningitis, pišu britanski mediji.

Prihodi su porasli četiri posto, na 7,8 milijardi funti, čime su na dobrom putu da dosegnu zacrtanu godišnju razinu, izvješćuje BBC.

Ukupna operativna dobit poskočila je 31 posto, na 1,9 milijardi funti. Dobit prije poreza uvećana je 25 posto, na 1,7 milijardi funti.

Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, rast je bio nešto skromniji, te je u stavci prihoda iznosio dva posto a u stavci ukupne operativne dobiti 27 posto.

Kompaniji je od prošlogodišnjeg lipnja na ruku išla slabija funta ali je njezin utjecaj u trećem tromjesečju jenjao.

"Rezultati u tromjesečju pokazali su kontinuirani napredak, uz rast prihoda i poboljšane operativne marže", konstatirala je izvršna direktorica Emma Walmsley.

"I dalje smo na dobrom putu da ostvarimo smjernice za rezultate u cijeloj godini, uz kontinuirano poboljšanje generacije gotovine", dodala je Walmsley.

Ona je preuzela dužnost izvršne direktorice u travnju ove godine i obećala je poboljšati produktivnost u istraživanju lijekova, uz sužavanje GSK-ova fokusa na ključna područja poput lijekova za HIV i za bolesti respiratornog sustava.

GSK je zabilježio snažnu potražnju za lijekovima za HIV i pojačanu potražnju za novim lijekovima za bolesti respiratornog sustava.

Dodatno su njihove rezultate poduprli odbačeni zahtjevi proizvođača generičkih lijekova u SAD-u da se dozvoli upotreba njihovih kopija GSK-ovog inhalacijskog lijeka Advaira.

U velikom odjelu pripravaka za zdravlje potrošača rast je bio snažniji no što su neki analitičari očekivali ali je prodaja cjepiva stagnirala.

Očekuje se da će prihodi britanske kompanije ove godine porasti između tri i pet posto ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva, procjenjuju u GSK-u.