DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PUŠENJE
 
Pozivi za zabranu pušenja u londonskim parkovima i trgovima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.10.2014. - 18:02:40
LONDON - Londonski gradonačelnik pozvan je da zabrani pušenje u londonskim kraljevskim parkovima i javnim prostorima poput trga Trafalgar, prema izvješću koje su pozdravili zdravstveni radnici i bivši newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg, a napali lobiji duhanske industrije.
Cilj izvješća koje je naručio gradonačelnik Londona Boris Johnson jest boriti se protiv prijetnji koje predstavljaju duhan, alkohol, pretilost i manjak tjelovježbe te zagađenje a prijedlog mjera opisuje se kao najveći javnozdravstveni napor na svijetu.

Autor izvješća, bivši ministar zdravstva lord Ara Darzi, kaže kako bi se iste mjere trebale primijeniti i u drugim britanskim gradovima.

Oko petina Londonaca puši što godišnje odnosi 8400 života i 67 školaraca svaki dan počne pušiti u tom gradu.

"Gradonačelnik bi trebao iskoristiti svoje ovlasti kako se ne bi pušilo na trgu Trafalgar i trgu ispred parlamenta", poručio je Darzi. "To bi bila moćna poruka da nema pušenja u prepoznatljivom središtu našeg grada i političkom srcu naše zemlje."

Prema izvješću zabrane pušenja trebale bi se uvesti i na drugim javnim površinama u gradu uključujući parkovima.

Oko 40 posto površine Londona čine parkovi i drugi javni prostori, više nego u bilo kojem drugom gradu na svijetu.

Britanija je zabranila pušenje u zatvorenim prostorima uključujući barovima i restoranima 2007. i slike skupina pušača ispred uredskih zgrada uobičajeni je prizor u Londonu.