DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTONUĆE
 
Prada: Dobit ispod očekivanja, dionice tonu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.03.2019. - 14:19:07
HONG KONG – Dionice kompanije Prada potonule su na najnižu razinu od 2016. godine, jer je usporavanje kineske potrošnje rezultiralo neočekivanim padom godišnje dobiti talijanske modne kuće.

Ovaj luksuzni modni brend, čije su akcije listirane na Honkoškoj burzi, pripisala je pad prodaje u Aziji uglavnom uzdržanoj potrošnji kineskih turista u Hong Kongu i Makau zbog slabosti juana, prenosi agencija „Bloomberg“.

Operativna dobit tvrtke pala je 10 posto na 323,8 milijuna eura (366 milijuna dolara), što je znatno manje od 378 milijuna eura koje su predviđali analitičari. Dionice Prade pale su čak 7,2 posto u ponedjeljak u Hong Kongu. Dionice su u prošloj godini potonule oko 35 posto.

Prada je zabilježila pad zarada već četiri uzastopne godine, i potonule su više od 50 posto od njihovog vrhunca u 2014. godini, kada je grupa povećala cijene torbica i predugo je tražila proizvode koji bi pratili svoju najprodavaniju Galleria liniju.

Kineski potrošači postali su oprezniji u potrošnji uslijed ekonomskog usporavanja, trgovinskog rata s SAD-om i slabosti lokalne valute, iako su luksuzna dobra prošla bolje od ostalih proizvoda kao što su automobili i iPhone. Pradini rezultati potaknut će zabrinutost širom luksuznog sektora, kažu analitičari.