SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISPRIKA
 
Prada se ispričala zbog dizajna s rasističkom konotacijom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.12.2018. - 20:53:51
MILANO - Talijanska luksuzna modna kompanija Prada objavila je da će uskoro osnovati 'vijeće' za poštovanje razlika i suzbijanje rasizma budući da je tijekom vikenda morala iz newyorške trgovine povući predmete koji su podsjećali na rasističke karikature.

"Htjeli bismo izraziti naše iskreno žaljenje i ispriku zbog proizvoda Pradamalia koji su zgranuli javnost. Povučeni su s tržišta i neće se prodavati", objavila je kompanija u nedjelju na Twitteru.

Niz predmeta postavljenih u izlogu Pradine trgovine u četvrti SoHo uzbunio je društvene mreže: na privjescima za ključeve, navlakama za mobitele i majicama bio je motiv koji je jako podsjećao na karikature "blackface", likove crnaca s izbuljenim očima i debelim usnicama, u kojima su se u 19. i početkom 20. stoljeća ismijavali crnci koje se prikazivalo kao neznalice, naivčine i lijenčine.

Odvjetnica koja je prolazila ispred Pradine trgovine prva je upozorila na taj motiv objavivši u četvrtak na Facebooku nekoliko fotografija spornih predmeta.

Prada se isprva branila tvrdeći da je riječ o "izmišljenim likovima koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću a pogotovo ne s 'blackfaceom'", ali je ipak najavila da će povući sporne predmete.

No kada se stvar zakotrljala na društvenim mrežama i kada su se pojavili pozivi na bojkot marke, kompanija je promijenila mišljenje.

"Nipošto nam nije bila namjera da naši proizvodi sliče 'blackfaceu', ali priznajemo da to ne opravdava pričinjenu štetu. Obvezujemo se da ćemo ubuduće biti pozorniji na raznolikost i odmah ćemo osnovati konzultativno vijeće koje će usmjeravati naše napore što se tiče raznolikosti, integracije i kulture", ističe Prada u priopćenju.

U vrijeme kada u Sjedinjenim Državama krajnja desnica doživljava uspon a policijsko nasilje nad crncima je sve češća pojava, svaki spomen na 'blackface' raspiruje strasti.