SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIVA
 
Predstavljena monografija o Mileni Dravić
Autor/izvor: SEEbiz / Politika.rs
Datum objave: 23.11.2018. - 10:27:49
BEOGRAD - Nova monografija o divi srpskog glumišta Mileni Dravić pod nazivom „Milena Dravić ili ključ snova" autorke Anite Panić predstavljena je u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Mnogobrojnu publiku u ime izdavača pozdravili su Jelena Trivan, direktorka „Službenog glasnika", i Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

– Retki su ljudi koji ostavljaju pečat u istoriji, poput Milene, velike dame, vrsne glumice, a pre svega izvanrednog čoveka. Ova knjiga je omaž njenom životu i radu. I pored toga što sadrži blistave momente iz Mileninog života i karijere, broji i vredne fotografije. Monografija je samo deo zahvalnosti svih nas voljenoj Mileni na svemu onome što nam je ostavila u nasleđe – kazala je Jelena Trivan.

Boban Jevtić podsetio je da se pred čitaocima nalazi jedna važna knjiga o našoj velikoj glumici.

Govoreći o radu na ovom kompleksnom izdanju, Anita Panić je ocenila da je to jedna lepa slika sa ramom Milene Dravić.

– Iza mene je više od godinu dana mukotrpnog, ali i lepog istraživačkog rada. Posebno sam ponosna na dva poglavlja – pozorišne impresije i filmske impresije, a upravo su ona zahtevala najviše vremena i rada, pre svega istraživanja u Kinoteci, arhivima i bibliotekama – istakla je autorka.

Pored autorke, na promociji su govorili dr Nevena Daković, profesorka teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti, Radomir Putnik, teatrolog i dramski pisac, Predrag – Pega Popović, filmski i TV snimatelj, i Miodrag Krivokapić, glumac. Moderator je bio Miroljub Stojanović, urednik izdavaštva Filmskog centra Srbije.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova" druga je monografija u ediciji „Filmske monografije" koju je prošle godine pokrenuo Filmski centar Srbije, a u okviru svoje bogate izdavačke delatnosti. Ovo luksuzno srpsko-englesko izdanje ima 364 strane. Čini ga sedam poglavlja u kojima je analitično i sa mnogo zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Monografija sadrži brojne fotografije iz bogate karijere naše najpoznatije glumice, a mnoge od njih su prvi put objavljene.