SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Premijera dokumentarca koji prikazuje nikad napisanu povijest hrvatskog filma
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.06.2017. - 18:42:49
ZAGREB - Na predotvaranju Dana hrvatskog filma premijerno će se 15. lipnja u 20 sati u Kinoteci u Kordunskoj prikazati dokumentarni film Liga džentlmena, Silvija Mirošničenka u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. 

Radi se o filmu u kojem je prikazana nikada napisana povijesti hrvatskog filma, koja se događala za stolom zagrebačkog filmskog kritičara i boema Vladimira Vukovića. Kružok ljubitelja filma prozvanim hitchcockovcima, okupljao je filmske redatelje, kritičare i teoretičare koji će kasnije postati glavnim uzdanicama hrvatske kinematografije. 

Dokumentarni film Liga džentlmena tematizira grupu filmaša, književnika i intelektualaca koji su se družili u zagrebačkim kavanama, okupljeni oko renomiranog filmskog kritičara Vladimira Vukovića. Iz tih razloga se ta grupica finih ljudi, džentlmena, kako su sami sebe prozvali, nazivala Ligom džentlmena, a javnost je poznaje kao grupu filmaša oko Vladekovog stola.

Vladimir Vuković je svojim blistavim serijama tekstova o filmu redovito demonstrirao spisateljski rafinman visoke razine, tako da su ga mnogi filmski kritičari držali za uzor, a filmski radnici ga naprosto obožavali. Opseg zanimanja za film tih ranih 60-tih javio se posebno kada je proradila kavana Corso, i kada su bili položeni prvi temelji Vladekova stola. Fenomen filmskog kritičara i esejiste Vladimira Vukovića i njegovih prijatelja predočava ovaj film, zajedno sa nepoznatim pojedinostima iz povijesti hrvatskog filma. Posve osobne prirode samih autora i njegovih suradnika, koje će baciti novo svjetlo na nastanak klasika hrvatske kinematografije.

Tako se u filmu pojavljuju: Branko Ivanda, Krsto Papić, Petar Krelja, Vesna Švec – Krelja, Živorad Tomić, Nenad Polimac, Hrvoje Turković, Bogdan Žižić, Dubravko Jelačić – Bužimski, Želimir Mesarić, Veljko Bulajić, Antun Vrdoljak, Mirjana Majurec Tomislav Kurelac. 

U igranim scenama Vladimira Vukovića igra Slobodan Bobo Kolić.  Josip Grozdanić glumi mladog Vladimira Vukovića. 

Duboko osoban film o prijateljstvu i stvaralačkom zanosu, čuđenju životu i njegovom analitičkom propitivanju kroz filmski medij, glavna je umjetnička odlika ovog netipičnog dokumentarnog filma o važnim osobama hrvatske kinematografije. 

Liga džentlmena, 60 minuta, 2016. 

Režija i scenarij: Silvio Mirošničenko

Direktor fotografije: Boris Poljak

Montaža: Silvije Magdić

Producent: Vera Robić – Škarica

Obrada tona: Ivan Zelić

Producentska kuća: Hrvatski filmski savez