SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DRAMA
 
Premijera Lucićevog "Aziza ili svadbe koja je spasila Zapad" u splitskoj Vili Dalmacija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.08.2017. - 16:45:44
SPLIT - U splitskoj Vili Dalmacija na Marjanu u iduću srijedu će se u sklopu 63. Splitskog ljeta održati premijera drame Predraga Lucića "Aziz ili svadba koja je spasila Zapad", najavio je u petak redatelj predstave Dino Mustafić.

Mustafić je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što se nakon gotovo deset godina našao s ansamblom splitskog HNK, i to ovoga puta "lijepim i uzbudljivim povodom uprizorenja domaćeg autora i teksta Splićanina Predraga Lucića".

Za taj je Lucićev tekst kazao kako je i tada kada je napisan nevjerojatno anticipirao neke trendove i događanja u globalnom svijetu, u prepoznatljivom autorovom maniru, oštrom i angažiranom političkom i satiričkom tonu koji otvara niz akutnih pitanja suvremene civilizacije.

"Jedno od pitanja suvremene civilizacije je i proizvodnja i manipulacija industrijom straha, straha od različitog i drugačijeg koji najčešće dolazi iz nepoznavanja drugih. A dolazi, naravno, iz tog malograđanskog horizonta predrasuda, stereotipa o drugačijem", rekao je Mustafić.

Dodao je kako je to i ujedno jedan od onih tekstova koji svojim humornim, ali i sarkastičnim tonom tjeraju na razmišljanje o svijetu te preuzimanje osobne odgovornosti za ono što se događa. "Ako je 20. stoljeće bilo stoljeće masovnih ratova, progona, emigracije, političkih blokova, onda je Umberto Eco bio potpuno u pravu kada je rekao da će 21. stoljeće obilježiti individualni terorizam", kazao je Mustafić.

Istaknuo je kako delikatnost teme, a onda i veliki umjetnički potencijal okupljen oko generacijski heterogenog ansambla HNK Split i cjelokupnog autorskog tima, pokušati odgovoriti scenskim izazovima.

Predstava će osim u srijedu, 9. kolovoza biti izvedena još i u iduća četiri dana.

U toj duhovitoj i mudroj tragikomediji glavnu ulogu nosi Nikša Arčanin, dok ostale uloge tumače Stipe Radoja, Katarina Romac, Nikola Ivošević, Monika Vuco, Tajana Jovanović, Marjan Nejašmić Banić, Nives Ivanković, Nenad Srdelić, Davor Pavić, Vicko Bilandžić, Ivo Perkušić, Ivan Baranović, Mia Čotić i Zdeslav Čotić. Dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Lejla Hodžić, koreograf Gjergi Prevazi, a autorica glazbe Tamara Obrovac. Za video art se pobrinuo Rino Barbir, a Zoran Mihanović i Tomislav Luetić će oblikovati svjetlo i ton.

(Hina) xzjur ytr