SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
IN MEMORIAM
 
Preminula talijanska stilistica Carla Fendi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.06.2017. - 21:54:48
RIM - Carla Fendi, koja je vodila istoimenu talijansku modnu kuću zajedno sa svoje četiri sestre, preminula je u 79. godini života, priopćila je ta poznata modna kompanija sa sjedištem u Rimu.

"Za sve nas, ona je bila izvor nadahnuća i primjer posvećenosti, radne kulture i osjećaja za ljepotu", priopćila je modna kuća Fendi.

Prema listu Corriera della Sera, Carla Fendi je "već neko vrijeme bolovala" i pretrpjela "niz plućnih komplikacija". Preminula je u ponedjeljak u svom domu u Rimu nakon što je otpuštena iz bolnice.

Utemeljena 1925. godine, modna kuća Fendi je počela kao trgovina kožom i krznom u središtu Rima. Sestre Fendi, poznate kao "pet prstiju na rukama", naslijedile su je od svojih roditelja i uz pomoć njemačkog dizajnera Karla Lagerfelda pretvorile u ekskluzivnu modnu kuću.

Carla Fendi se pridružila poslu 50-ih godina prošlog stoljeća, baveći se odnosima s javnošću i ime Fendi uspješno predstavila u SAD-u.
Francuska grupacija za luksuzne robu LVMH je preuzela kontrolu nad kompanijom 2001., ali Carla Fendi je ostala te je 2008. imenovana doživotnom počasnom predsjednicom.

Godine 2007. je utemeljila zakladu Carla Fendi Foundation za potporu umjetnosti, koja je postala glavna potpora festivala Spoleto koji se svako ljeto održava u Umbriji.

 Medvescak