DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminula Toni Morrison, prva Afroamerikanka koja je osvojila Nobela za književnost
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 06.08.2019. - 17:29:00
Zadnja izmjena: 06.08.2019. - 19:11:23
ZAGREB - Chloe Anthony Wofford, poznatija pod pseudonimom Toni Morrison, jedna od najznačajnijih književnica današnjice, preminula je u ponedjeljak navečer u New Yorku u 88. godini života, potvrdio je njezin izdavač Alfred A. Knopf.

Toni Morrison prva je Afroamerikanka i druga žena koja je osvojila Nobelovu nagradu za književnost, i to 1993. za sabrana djela, odnosno za 'vizionarsku snagu i pjesničku izražajnost, koje daju život esencijalnim aspektima američke stvarnosti'.

Stil joj je bio prepoznatljiv po bogatom uranjanju u povijest afroameričke zajednice u SAD-u te izrazito živim dijalozima nadahnutima njezinim odrastanjem u malenom mjestu Lorrain u državi Ohio. Višeslojnu tematiku rase, klase, spola i ljubavi izlagala je u različitim simboličkim pojedinostima i modelima ponašanja i djelovanja, od otpora i borbe do bijega u magično

Prvi roman 'Oko savršeno modro' o crnoj djevojčici Pecoli koja sanjari o nedostižnim bjelačkim idealima, objavila je 1970., a u trećem romanu 'Solomonova pjesma' iz 1977. bavila se nerazmrsivom vezom rasizma i seksizma.

Romanu 'Voljena' iz 1987. uvelike duguje svoj status književne velikašice i nobelovke. Priča je to o majci koja se odlučuje na stravičan čin milosti – ubija vlastitu kćer kako bi je spasila od ropstva, no (zlo)duh djevojčice vraća se opsjedati njezin dom. Za ovu knjigu Morrison je 1988. dobila Pulitzerovu nagradu.

Druga ključna djela u kojima je redovito propitkivala hegemonističku bjelačku civilizaciju i ljudsku prirodu uopće su i 'Jazz '(1992.), 'Raj' (1997.), 'Ljubav' (2003.), 'Neka vrsta milosti' (2008.) i Dom (2012.).

Posljednji, 11. roman, 'God Help the Child', napisala je 2015.

Nakon studija (Howard, Cornell), predavala je na nekoliko američkih sveučilišta, a od 1965. bila je urednica u nakladničkoj kući Random House u New Yorku, gdje je osobito pridonijela promicanju afroameričke književnosti, posebno mlađih autorica, poput Maye Angelou i Alice Walker.

Dobitnica je počasnih doktorata s nekoliko svjetskih sveučilišta, među ostalim Sveučilišta u Oxfordu 2005. Godine 2012. dobila je i Predsjedničku medalju slobode koju joj je uručio Barack Obama.