SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VEZANE TEME
 
IN MEMORIAM
 
Preminuo američki avangardni redatelj Jonas Mekas
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 23.01.2019. - 22:19:46
NEW YORK - Američki redatelj litvanskog porijekla Jonas Mekas preminuo je danas u 97. godini u New Yorku, gdje je bio jedna od značajnih figura američke avangardne kinematografije, objavila je kulturna institucija Antologija filmskog arhiva (Anthology Films Archives) čiji je Mekas bio jedan od osnivača.

Mekas je rođen u prosincu 1922. godine u jednom selu na sjeveroistoku Litve, bio je u radnom kampu u Njemačkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata prije nego što je emigrirao u SAD 1949. godine.

Kao pasionirani filmofil, bavio se filmom iz različitih uglova, kao sineast, ali i kao novinar, kustos, povjesničar i glasnogovornik alternativne i eksperimentalne kinematografije.

Mekas je snimio više od 70 filmova, pretežno dokumentarna ostvarenja u želji da uhvati trenutke u životu, koji često budu izrezani u montaži. Volio je i efekte superpozicije, odnosno nanošenja slojeva.

"Nikada nisam pratio scenarij", rekao je Mekas jednom prilikom dok je snimao video o Muzeju suvremene umjetnosti u Los Angelesu 2012. godine.

"Snimam, to je sve. To i danas radim. Ne radim s unaprijed koncipiranim idejama. Snimam ono što se događa, a nikada ne znam što će se dogoditi. Ne živim po nekim planovima", govorio je Mekas.

Najpoznatije njegovo djelo je film "The Brig" iz 1964. godine u kojem je Mekas snimio kazališnu predstavu koja se izvodila u jednom vojnom zatvoru.

Mekas je osnovao i kinoteku u njujorškoj četvrti Manhattan u kojoj se prikazuju jedino ostvarenja alternativne kinematografije.

 Medvescak