DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo Claude Lanzmann, autor i scenarist devetosatnog dokumentarca "Shoa"
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 05.07.2018. - 15:28:24
PARIZ - Francuski pisac i scenarist Claude Lanzmann, redatelj dokumentarnog filma "Shoa", preminuo je danas u Parizu u svom domu u 92. godini, objavila je njegova izdavačka kuća, prenosi France Press.

"Claude Lanzmann je umro jutros. Bio je već danima veoma slab", navela je izdavačka kuća Galimar.

Lanzmann je svjetski poznat po djelu "Shoa", monumentalnom dokumentarnom filmu od devet i pol sati. Redatelj je tokom 12 godina pažljivo prikupljao podatke, dokumenatciju i svjedočenja o nacističkom istrjebljenju Židova.

Reditelj, koji ima židovske korijene, odrastao je bez ikakvog uticaja židovske kuture do posjete Izraelu 1952. godine kada s tom zemljom stvara neraskidive veze.

Cio materijal od 350 sati snimanja "Shoa" dostupan je u Muzeju Holokausta u Vašingtonu.

Snimio je i petosatni dokumentarac "Tsahal" posvećen izraleskoj vojsci, kao i film "Lights and Shadows" o izraleskom ministru Ehudu Baraku.

Kao novinar i pisac, Lanzmann je surađivao i potom vodio čuveni časopis "Moderna vremena" (Les Temps modernes) koji je 1945. osnovao književnik i filozof Jean-Paul Sartre.

Lanzmann je dobio brojna međunarodna i francuska priznanja, među kojima su počasne titule Univerziteta u Jerusalemu i Amsterdamu, članstvo u njemačkoj Akademiji umjetnosti kao i francuske medalje Legije časti.