SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo ilustrator Ivica Antolčić
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.01.2019. - 21:59:08
ZAGREB - U 91. godini preminuo je Ivica Antolčić, kipar, grafičar, scenograf, slikar, a prije svega ilustrator.

Naime, ilustrirao je oko 350 knjiga, a desetljećima je odgajao generacije najmlađih kroz ilustracije objavljene u časopisima Smib, Modra Lasta i Radost. Od 1956. do 1991. godine djelovao je kao slikar maski, scenski kipar i scenograf u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Autor je i svečanoga zastora Priče iz davnine za Kazalište lutaka u Zagrebu. Izradio je rješenja za oko 130 plakata, uglavnom kazališnih. 

Među ostalim, ilustrirao je knjige Ljubice Kolarić-Dumić, Paje Kanižaja, Puškina, Josipa Stanića Staniosa, Ante Gardaša, Jakoba Grimma, Grigora Viteza, Ivane Brlić-Mažuranić, Darka Raškaja, Nikole Tadića, Ivana Štulića, Mate Šipuša, Nade Iveljić, Dušice Seferagić, Mile Maslaća, Slavka Jendrička, Dragana Lendrića, Ivanke Kovač-Kovjanić, Krste Špoljara, Dubravka Horvatića, Aleksandra-Leke Rodića, Hrvoja Hitreca, Malkice Dugeč, Branka Ćopića, Zvonimira Baloga, Miroslava Vaupotića, Ivana Ićana Ramljaka, Ljerke Car-Matutinović, Vladimira Nazora i drugih.

Prijatelji će ga se sjećati i po toplini, zaraznoj radosti, dobroti i nepresušnom oduševljenju za ljude. Sve prijatelje, poznanike i kolege koji ga poznaju počastio je bezbroj puta Kraševim torticama koje je uvijek imao uz sebe.

Vrijeme posljednjeg ispraćaja Ivana Antolčića bit objavljeno naknadno. 

 Medvescak