SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo kralj trube Fejat Sejdić
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 22.08.2017. - 12:20:30
BEOGRAD - Posle kratke i teške bolesti noćas je u svom domu, u rodnom Bojniku preminuo je u 76. godini "Kralj trube" Fejat Sejdić jedan od najpoznatijih muzičara sa ovih prostora.

Sa samo četrnaest godina prihvatio se trube u orkestru svog oca Kadrije i od tada njegova karijera upisana je u svetskim razmerama. 

Svirao je sa najpoznatijim muzičarima a zvuci njegove trube razgalili su dušu poznatim državnivicima od Josipa Broza Tita, Šarla De Gola, princa Tomislava Karađorđevića, predsednika dr Zorana Đinđića, Mila Đukanovića, Orsona Velsa, Vilija Branta, Leonida Brežnjeva, Salvadora Dalija, Ajrtona Seni, velikom glumcu Ričardu Bartonu koji je posebno voleo našu zemlju, engleskoj kraljici Elizabeti Drugoj… 

Fejat je, kao i njegov otac, svirao po svadbama, pod šatrama, a onda je došlo prvo učešće na Dragačevskom trubačkom saboru 1969. godine, jedinom od 22 nastupa kada Orkestar Fejata Sejdića nije osvojio nagradu. Na sledećem osvaja prvu, a na potonjima se samo nižu.

- Truba traži dušu, neće bez duše da se svira, ne pomažu note ako je nemaš, stalno je govorio kralj trube i tim putem je izveo i svoje muzičke nalednika unuka Nebojšu koji je na putu da dostigne slavu svog dede. 

- Najlepše uspomene nosim iz Londona i sa Svetskog festivala u Francuskoj 1982. godine. Nas su odredili da pratimo njihovog pevača koji otvara i zatvara festival. Oni mi dali note, a ja pojma nemam o notama. Kažem ja tom pevaču: "Šta će mi note? Otpevaj ti meni malo na uvo šta treba da se svira." On se uplašio, vrišti kako ćemo da mu upropastimo sve, ali kad je čuo da sam od prve odsvirao to što je tražio, nije mogao da veruje. Tada je i počela naša popularnost u svetu. Da, za to treba da imaš talenat i ništa više

Fejat ima brojnu porodicu, sina Zorana, kćerke Milu i Suzanu, snaju Zlatu, unuke Nebojšu i Sandru, praunke… 

Biće sahranjen 23. avgusta na seoskom groblju u Bojniku.