DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo meteorolog Milan Sijerković
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.12.2018. - 22:33:51
ZAGREB - U 84. godini napustio nas je legendarni hrvatski meteorolog Milan Sijerković.

Kod hrvatske javnosti je stekao popularnost kao simpatično i omiljeno lice TV ekrana nagovještavajući vremensku prognozu i stalno se trudeći da njegovi izvještaji uvijek budu  zanimljivi gledateljima. Prvu vremensku prognozu gledateljima je predstavio 1968. godine i od tada postao najdugovječniji meteorolog na televiziji. Rođen je u Baošiću, u Boki Kotorskoj 5.11.1935. godine.

Nakon što je diplomirao u Zagrebu, Milan Sijerković je dvije godine radio u Titogradu.

Nakon povratka u Zagreb, na PMF-u je u zvanju predavača predavao praktičnu prognozu vremena. Godinama je pisao za novine i naučio se sažeto izražavati što je bitno zbog ograničene minutaže prognoze na TV-u, a bio je i u uredništvu časopisa "Priroda".

U to vrijeme pružila mu se prilika koju je ugrabio i došao je raditi u Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u Zagrebu 1963. godine. Od tada pa sve do svoga umirovljenja 2000. godine, u svom poslu prognoziranja vremena je jako angažiran i uspješno više od 50 godina prognozira i informira gledatelje, kakvo će biti, odnosno hoće li biti vedro ili oblačno, vrijeme.

Znanstveno popularne knjige koje je napisao su: "Hrvatski vremenari" (1993.) "Bura goropadnica" (2003.), "Vrijeme i klima gora i planina" (2003.), "Koprivnica-uzbudljiva vremenska pozornica" (2006.), "Klima s okusom vina-meteorološko vrijeme i klima Požege" (2006.), "Senj-sunce grije, bura vije" (2007), "Istarska meteorološka škrinjica" (2008.), "Karlovac-vrijeme živahno, podneblje dražesno" (2009.), "Slavonski meteorološki bećarac-crtice o meteorologiji Slavonskog Broda" (2009.), "Pazin između jutarnje mrzline i podnevne vrućine" (2011.), "Jadranski arhipelag-akvatorij Split" (2012.), "Turopoljska meteorološka razglednica" (2012.), "Kutjevačko vinorodno podneblje-vrijeme i klima zlatne doline" (2014.), ""Vrijeme nemirno, klima rasklimana-meteorološke pripovijesti" (2014.) i "Novaljski štajuni-vjetrovi, bonace i ragani" (2017.).

Valja naglasiti da su svi naslovi Sijerkovićevih knjiga u stihu dani knjigama na njegov vlastiti prijedlog izdavačima kako bi zaintrigirale i privukle čitatelje. Sve knjige su namijenjene i pisane za širu publiku.

Milan Sijerković kao meteorolog neizmjerno voli i pučku meteorologiju čije pučke vremenske izraze redovito rado koristi u svojim TV vremenskim izvješćima. Napisao je i knjige koje je posvetio upravo pučkoj meteorologiji: "Pučko vremenoslovlje" (1996.) i "Kad laste nisko lete" (2008.). Također, i za svaku svoju knjigu potrudio se prikupiti pučke izreke koje se odnose na područja i mjesta o kojima je dosad pisao.

Milan Sijerković je 1991. za svoj doprinos popularizaciji znanosti dobio državnu nagradu "Fran Tućan" za popularizaciju znanosti u RH.

Hrvatsko meteorološko društvo mu je 2016. dodijelilo priznanje za nesebičan rad u meteorologiji i klimatologiji, te popularizacije struke.