SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo pisac Borivoje Adašević
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 16.01.2019. - 22:04:11
BEOGRAD - Pisac Borivoje Adašević iznenada je preminuo 15. januara u Požegi, u 45. godini života, saopštio je njegov izdavač.

Bio je veoma talentovan pisac srednje generacije. Njegova poslednja knjiga "Iz spiskova prećutanih stvari", objavljena u izdanju Akademske knjige 2018. godine, kazuje koji je pripovedački dar imao ovaj pisac.

O stilu Borivoja Adaševića Sandra Urban je napisala:

"Adaševićev osobeni stil obeležen je snažnim osećajem za priču i pričanje, razbokorenom melodijom maternjeg jezika, intelektualnom domišljatošću, stilskim vežbanjem menjanjem rukopisa, tj. poigravanjem jezikom u različitim kontekstima i otkrivanjem njegovih izražajnih mogućnosti na taj način da lepota izraza i čitaočevo uživanje u njemu budu u srazmeri s višeslojnošću teksta, s fabulom koja intrigira, s neočekivanim preokretima, ali i s izvanrednim lirski intoniranim fragmentima koji prevazilaze prozni i potpuno se prelivaju u poetski žanr." (Danas, 5–8. januar 2019)

Borivoje Adašević rođen je 22. septembra 1974, u Užicu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Živeo je i radio u Požegi.

Objavio je romane "Krf" (2011) i "Čovek iz kuće na bregu" (2009), kao i knjige priča "Iz trećeg kraljevstva" (2006) i "Ekvilibrista" (2000).

Proza mu je prevođena na engleski, francuski, mađarski, albanski i grčki jezik.

Priče Borivoja Adaševića nalaze se u više zbornika i antologija objavljenih u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je stipendije Fonda Borislav Pekić, 2007, za projekat romana "Krf "i nagrade za urbanu kratku priču na konkursu BAP 2000 (Balkan association of publishers), 2001, u Beogradu.

Ispraćaj Borivoja Adaševića biće 17. januara 2019, u 13 sati, na groblju u Požegi.