SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo pisac Želimir Hercigonja
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.12.2018. - 13:10:09
ZAGREB - Istaknuti  pisac za djecu i mlade Želimir Hercigonja umro je u srijedu 12. prosinca u Zagrebu u 63. godini, priopćilo je u ponedjeljak Hrvatsko društvo pisaca (HDP).

Hercigonja se rodio 29. ožujka 1956. u Zagrebu.

Posebno se afirmirao svojom bajkovitom prozom, a njegove zbirke bajki Bajkovnica, Srebrnasta nit snova i Vladar ledene osame smatraju se vrhuncima hrvatske književne bajke, ističu iz HDP-a.

Njegova djela smatrana su značajnim doprinosom hrvatskoj dječjoj književnoj sceni, a kritika posebno hvali njegov izraz, koji karakterizira bogatstvo pjesničkih slika i lijep jezik, zahvaljujući promišljeno izabranim riječima i osjećaju za skladan poredak.

"U suvremenoj literaturi za djecu nećemo pronaći mnogo pisaca tako raskošnog jezičnog izraza, a upravo je za malu djecu važno da čuju dobru riječ i rečenicu", zapisala je Hercigonjinoj prozi teoretičarka dječje književnosti Dubravka Težak.

Pet Hercigonjinih djela Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvrstilo je u lektirni popis za osnovnoškolce, i to četiri knjige za drugi razred - Prašnjavko, Kjel, crna labud-ptica, Vodenjak i stara kruška i Poštar Zeko Brzonogi, te jednu za šesti razred - Tajni leksikon, koji je dosad doživio brojna izdanja.

Na temelju svojega književnog rada uvršten je i u Hrvatsku književnu enciklopediju.
Pogreb Želimira Hercigonje bit će u srijedu 19. prosinca na Miroševcu.