SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo poznati hrvatski književnik iz Vojvodine Vojislav Sekelj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.05.2017. - 08:29:31
SUBOTICA - U rodnoj Subotici, nakon kratke i teške bolesti, u četvrtak je u 72. godini preminuo poznati hrvatski književnik i novinar iz Vojvodine Vojislav Sekelj, dobitnik odličja Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za očuvanje kulture hrvatskoga naroda u Srbiji, priopćio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Sekelj je rođen i školovao se u Subotici, gdje je radio kao profesor i ravnatelj Tehničke škole.

Zbog velike angažiranosti u hrvatskoj zajednici od početaka demokratizacije srbijanskog društva koncem 80-ih godina 20. stoljeća te napisa koje je objavljivao u tiskovinama, u kojima je branio prava hrvatske zajednice na dostojanstven život i pozitivno priznanje, ostao je bez posla, navodi se u njegovu životopisu.

Od 2002. bio je član uredništva časopisa Matice hrvatske iz Subotice „Klasje naših ravni“, a od 2008. urednik glasila Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini „Glasa ravnice“. Bio je član Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Vojvodine.

Jedan je od najčitanijih pisaca u Vojvodini na hrvatskom jeziku na kojem piše od početka. Pisao je pjesme, romane, eseje, poetske drame, književnu kritiku i publicistička djela.

Krešimir Nemec ga je uvrstio u antologiju hrvatskog romana 1945.-2000. Bio je prvi dopisnik Hine i Hrvatskog radija iz Subotice od 1990. do 1992.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić 7. listopada 2009. dodijelio mu je odličje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za očuvanje kulture hrvatskoga naroda u Srbiji.

Knjiga polemičkih i publicističkih spisa „Kako se branilo dostojanstvo“ dobila je nagradu „Emerik Pavić“ za najbolju knjigu na hrvatskom u Srbiji u 2011. godini koju dodjeljuje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Preminuo je u 72. godini. Poslije komemoracije u Hrvatskom nacionalnom vijeću u petak, bit će pokopan u subotičkom katoličkom groblju.

Foto: subotica.info

 Medvescak