DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo Tobe Hooper, redatelj "Teksaškog masakra motornom pilom"
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.08.2017. - 17:44:30
LOS ANGELES - Jedan od najutjecajnijih redatelja horrora, najpoznatiji po filmovima "Teksaški masakr motornom pilom" i "Poltergeist", Tobe Hooper umro je u subotu u dobi od 74 godine, izvijestili su američki mediji. 

Hooper je umro u svojem domu u kalifornijskome gradu Sherman Oaksu, no uzrok smrti zasad nije poznat, piše časopis Variety. 

Kritičari ga smatraju jednim od najvećih majstora horror žanra, čiji je najpoznatiji film "Teksaški masakr motornom pilom" snimljen 1974. jedan od najutjecajnijih horrora svih vremena. 

Film govori o skupini prijatelja koja na putovanju naleti na grupu kanibala. Glavni negativac u filmu je Leatherface (Kožno lice), koji je postao jedan od najjezivijih monstruma u povijesti horrora uz Freddyja Krugera, Jasona, Michaela Myersa i ostalih.

Film je snimljen za samo 300.000 dolara, a njegovo je prikazivanje zabranjeno u mnogim zemljama zbog iznimno žestokog nasilja, što nije utjecalo na to da postane jedan od najprofitabilnijih neovisnih filmova sedamdesetih godina, piše Variety. 

Hooper, koji je prije nego što je postao redatelj, bio sveučilišni profesor, 1982. snimio je film "Poltergeist" kojega je produkciju potpisao Steven Spielberg. Tijekom karijere snimio je još filmova, no nikada nije uspio dosegnuti uspjeh dvaju svojih ranih remek-djela.