SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo Vojo Liješević, jedan od najpoznatijih crnogorskih ugostitelja
Autor/izvor: SEEbiz / Portal Analitika
Datum objave: 28.08.2017. - 20:44:22
BUDVA - Prije dva dana u Londonu je preminuo Vojo Liješević, jedan od najpoznatijih budvanskih ugostitelja koji je svoj radni vijek okončao kao „šef svih šefova kelnera" u kultnom londonskom hotelu „Savoy", gdje je radio punu 41 godinu, a njegova karijera podrazumjevala je rad na nekim od najelitnijih turističkih mjesta 20. vijeka.

Ukoliko imate na umu nekog ko je radio u prvoj postavi hotela „Sveti Stefan", a onda i na brodu „Galeb" jugoslovenskog predsjednika i maršala Josipa Broza Tita, pa bečkom „Imperial"-u ili frankfurtskom „Frankfurter Hoff", a onda više od četiri decenije proveo u londonskom hotelu „Savoy", zasigurno ćete govoriti o Voju Liješeviću. Jer, nemate o kome drugom. Zapravo, takvu karijeru, nije imao niko drugi, piše Portal Analitika.

U londonskom hotelu „Savoy" Vojo Liješević je bio odgovoran za ugostiteljsko vođstvo kluba „The Other Club" - u stvari, kluba pripadnika konzervativne stranke. Članovi tog kluba su mogli biti samo istaknute engleske aristokrate. Samim tim, i bez obzira što je nekoliko puta bila predlagana, Margaret Thatcher kao „gvozdena lejdi" konzervativaca nikada nije postala članom tog kluba. Klub je bio ideja Winstona Churchilla, a zbog stečenog povjerenja, ugostiteljsko vođstvo kluba je bilo povjereno Voju Liješeviću.

Ovaj poslovni angažman je ujedno obilježio život i čuvenje Voja Liješevića. Na kraju, i kuća u Londonu u kojoj je živio bila je na svega desetak minuta hoda od hotela „Savoy".

Konačno, Vojo Liješević je važio i za velikog protivnika devastacije Budve, te bio prepoznat kao čovjek koji se zalagao za očuvanje crnogorskog identiteta.

Foto: Portal Analitika