SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVO DOBA
 
Presedan: Osuđeni zbog lažnih recenzija na TripAdvisoru
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 13.09.2018. - 19:06:00
Zadnja izmjena: 13.09.2018. - 19:16:38
MILANO - Talijanski sud u Lecceu vjerojatno je označio početak novog razdoblja u raspravi o tome jesu li lažne recenzije na TripAdvisoru kazneno djelo.

Jučer su, pišu lokalni mediji, na zatvorsku kaznu osuđeni vlasnici tvrtke PromoSalento jer su prodavali pakete lažnih recenzija hotelima i restoranima. Dobili su 9 mjeseci zatvora bez mogućnosti uvjetne kazne i moraju isplatiti 8000 eura odštete TripAdvisoru za sudske troškove. TripAdvisor je surađivao u istrazi i podržao kazneno gonjenje krivotvorenja na svom servisu

"Smatramo da je ovo povijesna presuda za internet", izjavio je Brad Young, pravni savjetnik TripAdvisora.

"Pisanje lažnih recenzija uvijek je bilo kršenje zakona, ali sad je krivac prvi put završio u zatvoru. Ulažemo puno u sprečavanje prevara i efikasno ih otkrivamo. Od 2015. blokirali smo aktivnosti više od 60 tvrtki za internetsko oglašavanje u cijelom svijetu. Ali ne možemo sve sami i zato spremno surađujemo s nadležnim vlastima", dodao je Young.

PromoSalentove nezakonite aktivnosti prije tri je godine otkrio TripAdvisorov sigurnosni tim. Ustanovili su da tvrtka u Italiji posluje nezakonito. TripAdvisor im je blokirao više od 1000 pokušaja objave recenzija o nekoliko stotina restorana.

Kad TripAdvisor sumnja na autentičnost ili motive recenzija, počinje istraživati korisničke profile i objave. Ako ustanove da se manipulira recenzijama, na profilima osumnjičenih restorana objavljuju crveni kružić, kao upozorenje korisnicima. Ako lažne recenzije ni tada ne prestanu, angažiraju se pravnici i blokiraju se profili. U onim najtežim slučajevima uključuje se lokalna policija.

 Medvescak