SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CIJENE
 
Preskupo: Vezica šparoga čak 40 kuna
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 20.05.2015. - 09:02:51
ZAGREB - Cijene pojedinih povrtnih delicija odletjele su u nebo.
Tako su kod jednog od prodavača na zagrebačkoj tržnici Dolac šparoge ovih dana u rangu s kilogramom malo boljeg mesa – između 35 i 40 kuna, ovisno koliko je tih divljih stabljika u vezici. Skupoću objašnjavaju visokom cijenom transporta i sezonom na izmaku, iako se na tržnicama u priobalju ovakva delikatesa nudi i za samo 15-ak kuna, piše Večernji list.

– Ma skupo je i to – smije se zagrebački kumek.

No da ne proda, ne bi ni tražio toliko, kaže. Ipak, priznaje kako najviše računa na chefove restorana za koje ima posebne cijene, i upola niže, ovisno o količini koju kupuju. A kako je prodaja šparoga i dalje u "sivoj" zoni i teško je dokazati jesu li ubrane na tuđim ili vlastitim livadama ili u šumama kojima gospodare Hrvatske šume, većina prodavača, doznajemo, za posjeta inspekcije zelene buntove šparoga skriva ispod štanda. Hrvatske šume, doznajemo, i dalje imaju isti cjenik za skupljanje u državnim šumama od 0,50 kuna po komadu, dok u Ministarstvu zaštite okoliša svako branje, pa i ono za prodaju na tržnicama, ako nije riječ o tvrtkama s komercijalnom djelatnosti za preradu i slično ili prodavačima koji su se "drznuli" ući u državne šume, smatraju branjem za "osobne" potrebe za koje nije potrebna ni dozvola.

Iz Hrvatskih šuma pak odgovaraju kako su, prema dosad prikupljenim podacima, do jučer izdane 43 dozvole za skupljanje šparoga, uglavnom mjesečne. Koliko im je poznato, inspekcija pak nije izrekla nijednu kaznu, koja može iznositi 1000 do 7000 kuna.