DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Princ Charles: Ne smete postati zarobljenici istorije
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 17.03.2016. - 20:40:11
BEOGRAD - Princ od Walesa poručio je večeras u Narodnoj skupštini Srbije da je u zemljama regiona ostvaren izuzetan napredak i da su se posle strašnih događaja u prošlosti vratili stabilnost i mir.

On je istakao da se nigde kao na Balkanu ne oseća težina istorije,da zemlje regiona ne treba da je ignorišu, ali da ne smeju da postanu njeni zarobljenici, već da treba raditi na pomirenju.

"Velika Britanija je sa vama dok gradite budućnost. Zajedno možemo da napravimo tu budućnost", poručio je on.

Britanski princ se na početku govora okupljenima obratio na srpskom jeziku, što su oni pozdravili aplauzom, kao i ceo govor.

"Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo da vam se kratko obratim", rekao je princ Charles na srpskom jeziku pred zvanicama na prijemu u skupštini.

On je zatim nastavio govor na engleskom jeziku pozdravivši izuzetan napredak na ovim prostorima i naglasio da su se posle strašnih dogadđaja u prošlosti vraćeni stabilnost i mir

On je istakao da se nigde kao na Balkanu ne oseća težina istorije, da zemlje regiona ne treba da je ignorišu, ali da ne smeju da postanu njeni zarobljenici, već da treba raditi na pomirenju.

"Jedinstvo se najviše gradi prevazilaženjem. Majka Tereza je rekla „Mi osećamo da je ono što radimo samo kap u okeanu, ali okean bi bio manji da nije te kapi“.

Za pomirenje je potrebna volja svih, od političkih i verskih vođa do građana. Potrebna je i podrška prijatelja sa svih strana. Pozdravio bih sve u regionu koju su bili spremni da pređu most kako bi stvarali srećnu budućnost", rekao je princ.

"Uveravam vas da je Britanija sa vama dok gradite svoju zajedničku budućnost. Mir i stabilnost u regionu značiće bezbedniju budućnost za sve. Zajedno možemo da napravimo tu budućnost", naglasio je princ Charles u obraćanju.

Fotografija: Tanjug

 Medvescak