SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSETA
 
Princ Charles u poseti Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.03.2016. - 17:45:00
Zadnja izmjena: 16.03.2016. - 17:49:38
BEOGRAD - Britanski princ Charles sa suprugom Camillom stigao je u dvodnevnu posetu Srbiji u okviru turneje po Balkanu. Avion u kojem su se nalazili sleteo je na beogradski aerodrom Nikola Tesla oko 11.30 časova.
Princa o Walesa i vojvotkinju od Kornvola na beogradskom aerodromu dočekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, uz počasnu gardu i decu u nošnjama koja su ih poslužila pogačom i solju.

Na dočeku su bili i predsednica Skupštine Maja Gojković i britanski ambasador u Srbiji Dennis Keefe.  Odmah po dolasku princ Charles se u Predsedništvu Srbije sastao sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Nikolić je princu Charlesu i njegovoj supruzi Kamili poklonio ćirilično izdanje sabranih dela Vilijema Šekspira, kao i fotomonografiju na engleskom jeziku "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije".

Pored toga, princ Charles je dobio i drvorez Marije Jovanović - Srpsko srednjevekovno nasleđe, motivi Hilandara.

Poklon za vojvotkinju od Kornvola Kamilu je ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.

Tomislav Nikolić razgovarao je sa princom Charles o dugogodišnjem savezništvu dve zemlje, iskovanom u dva svetska rata, trenutnoj situaciji u Evropi i odnosima između bivših jugoslovenskih republika, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Razgovor je protekao "u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi", a princ Charles, kako se navodi, interesovao se za posetu predsednika Nikolića Moskvi i za stalnu postavku izložbe "Osvit renesanse" u holu zgrade na Andrićevom vencu.

Nikolić i princ od Velsa položili su zatim, na Novom groblju u Beogradu, vence kod spomen kripte branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu i na Vojnom groblju Komonvelta.

Venci su položeni prvo na spomen braniocima Beograda, a potom i na groblju vojnika Komonvelta, uz intoniranje himni Srbije i Velike Britanije i sa počasnom stražom Garde Vojske Srbije.

Odavanju počasti poginulim vojnicima prisustvovali su i supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić i supruga britanskog prestolonaslednika, vojvotkinja od Kornvola Kamila.

Britanski prestolonaslednik princ Charles i njegova supruga posetili su Kalemegdan u društvu istoričarke Dubravke Stojanović.

Prinčevski par je osim šetnje Beogradskom tvrđavom i velikim stepeništem imao priliku da vidi izložbu na Savskom šetalištu.

Sastanku su prisustvovali patrijarh srpski Irinej, muftija Muhamed Jusufspahić, rabin Isak Asijel, Ivica Damjanović kao predstavnik beogradskog nadbiskupa i velečasni Robert Foks u ime anglikanske crkve.

"Naša poruka princu Čarlsu je bila da možemo zajedno da živimo i da mi u Srbiji umemo zajedno da živimo, samo možda svet to baš ne primećuje ili možda bolje reći ignoriše, rekao je rabin Isak Asijel i dodao da je princ razgovarao sa patrijarhom Irinejom, "naročito o Kosovu".

Muftija beogradski Muhamed Jusufspahić rekao je da je dobro kada svi zajedno mogu da budu "bogoljubi i čovekovolitelji" i da je misija verskih lidera da su što više zajedno jer se samo dijalogom mogu rešiti problemi, ukoliko ih ima.

Po završetku sastanka, princ Čarlsa se u patrijaršiji sastao s patrijarhom Irinejom.

Britanski princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvela obišli su popodne Hram svetog Save u Beogradu.

Princ Čarls u Beograd dolazi iz Hrvatske, a balkansku turneju nastavlja posetama Crnoj Gori i Kosovu.

Ovo je prva poseta princa od Walesa Srbiji od 1978, ali osma regionu.

Foto: Tanjug