SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERVJU
 
Prišlin: Le Pižon svira Gipsy jazz s karakterom
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 06.02.2019. - 11:54:47
INTERVJU - Nedavno, u Hrvatskom domu Markuševec, održan je dvostruki koncert koji je promovirao dva izvrsna benda. Led su probili dečki koji su bendu dali ime Le Pižon. 

Nije trebalo puno pa da dupkom puna dvorana na njihovu svirku uzvrati ovacijama.  Dečki gaje Gipsy jazz izričaj i prilično su uigrani. Kako je SEEbiz, za razliku od ostalih portala,  sklon istraživanju mladih, nadolazećih glazbenih i inih umjetnika, eto dobrog povoda da napravimo intervju s jednim od članova benda, gitaristom Mirkom Prišlinom. 

SEEbiz: Gipsy jazz je već jedno stoljeće popularan u svijetu. Dugo na ovim prostorima nije bilo tako dobre svirke. Tko su članovi benda i otkud ovo zanimljivo ime Le Pižon? 

Prišlin: Hvala na komplimentu. Članovi benda su Mario Jamnić na kontrabasu, Filip Palčić i ja na gitari. Osim nas koji činimo jezgru, povremeno nam se priključuju Katarina Vukadin i David Matić na vokalima, Nikola Šantek na melodici/klavijaturama i violinski Hendrix Rista na violini.  Priroda Gipsy Jazz glazbe omogućava suradnju s puno raznih instrumentalista i vokalista. Ime Le Pižon nam je palo na pamet poslije jedne ulične svirke, u čast, tada našoj najbrojnijoj publici, golubovima. ("Pigeon") 

SEEbiz: Poveznica je zasigurno Django Reinhardt, ali i neki drugi glazbenici? 

Prišlin:  Django, definitivno! Moj prvi kontakt je svakako Djangov Minor Swing koji posjeduje tu neku misterioznu energiju koja sve gitariste povuče za uho.Poslije Djanga, još veća fascinacija jest The Rosenberg Trio, neosporivi virtuozi stila. Ali Le Pižon je daleko od pionira stila na našem području. Našem kontrabasisti Mariju su zaljubljenost u stil stvorili naši dečki, vuci Gadjo Manouche (savršena atmosfera starog Djangovog stila na koju rijetko tko stoji miran). Osim njih imamo Matu Matišića, Orjena Ridanovica (Oridano GJ band), Damira Kukuruzovića i Girls Only gipsy jazz bend Gungula. Ispričavam se ako sam nekoga izostavio, nisam upoznat još sa svima. Jaki smo, Gipsy jazz cvjeta!

SEEbiz: Virtuozi ste na gitarama. Imate li formalnu glazbenu naobrazbu i otkud ta posebnost u interpretaciji? 

Prišlin: Ja sam završio srednju školu za popularnu i jazz glazbu u sklopu Rock Akademije uz pomoć brojnih sjajnih profesora. Filip i Mario su samouki, kompletno znanje stekli su isključivo kroz sviranje u brojnim bendovima i kombinacijama. Posebnost u interpretaciji po meni dolazi iz čovjekovog karaktera. A moji momci Mario i Filip ga, bome, imaju napretek.

SEEbiz: Na koncertu je bilo poprilično mlade publike.  Otvara li se u Zagrebu ali i regiji mogućnost nove glazbene scene? 

Prišlin: Svakako, mislim da općenito umjetnici u Zagrebu i šire doista vole to što rade, grade scenu iz praha.

SEEbiz: Kakvi su vaši dojmovi nakon premijernog koncerta? 

Prišlin: Oduševljeni smo!  Markuševec je metropola.  Puno pozdrava svim ljudima nabijenim tonom pozitive koji su nas podržali kao da smo sam Django. Nadam se prilici da opet zasviramo pred takvom publikom.

SEEbiz: Imali ste i podršku glazbenika ali i poznatih javnih osoba. Bio je tu Zuhra, Drele... Koliko vam znaci njihova nazočnost? 

Prišlin: To je sjajno. Drele je pravi gospodin, udijelio nam je, nakon koncerta, par fenomenalnih riječi i pohvalu. Osobno mi ih je bilo drago vidjeti.

SEEbiz: Vjerujem da već imate neku formiranu viziju o bendu. Koji su planovi, želje? 

Prišlin: Moja vizija benda trenutno govori, put po Europi, Aziji. Želim svirati svugdje, a siguran sam da i dečki dijele te zamisli. Ali korak po korak, naravno, valja se prvo profilirati u Zagrebu i izbaciti dobar materijal. Uskoro i nešto snimki sa koncerta.

SEEbiz: U Hrvatskoj je džez sve popularniji i brojni su festivali i klubovi u kojima se svira odličan džez. Planirate li neki jači angažman po tom pitanju? Tu su još i klubovi kako u Zagrebu tako i u Sisku, Koprivnici. Imate li kakve kontakte s njima? 

Prišlin: Svaki dan nam se otvaraju nove mogućnosti, pošto kao sastav djelujemo tek godinu dana. Iskusni smo muzičari, ali još ni jedan od naših članova nije bio ozbiljnije u žanru džeza. 

SEEbiz: Vjerujem da nećete stati samo na Hrvatskoj. Ovakvu glazbu traže kako u regiji tako i diljem Europe, zar ne? 

Prišlin: Siguran sam u to, profesionalno je trenutno ova glazba poprilično perspektivna i praktična.  

SEEbiz: Imate li još kakve koncertne aktivnosti? Gdje vas se može čuti ili pratiti obavijesti o vašem radu?

Prišlin: Koncertne za sad ne, ali se sva naša ozbiljnija aktivnost može popratiti na našoj facebook stranici "Le Pižon Gipsy Jazz Band". Hvala na interesu za bend i stil!