SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKIJANJE
 
Prodaja ski aranžmana i 30 posto veća nego lani
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.12.2014. - 13:14:48
ZAGREB - Putničke agencije i u tjednu uoči službenog početka skijaške sezone u većini inozemnih skijališta po Europi bilježe nastavak pozitivnih trendova prodaje ski aranžmana od prije mjesec dana, očekujući da će do kraja sezone ta prodaja biti viša i do 30 posto u odnosu na prošlu sezonu.
Doznaje se to iz nekoliko vodećih hrvatskih putničkih agencija u kojima kažu da su, slijedom povećane potražnje, osigurali ili još traže i dodatne kapacitete u skijaškim odredištima, kao i da su jako zadovoljni takvom prodajom, iako ih pomalo i iznenađuje jer domaći putnici ove godine nisu ništa tako puno više kupovali u agencijama u odnosu na prošlu godinu.

Neke od agencija ističu da bilježe i dobre rezultate prodaje blagdanskih, adventskih i novogodišnjih putovanja u inozemstvo, posebno po europskim gradovima, ali s manjim postotcima rasta nego skijanje ili u nekim slučajevima, za neke destinacije, i sličnom prodajom kao lani.

S obzirom da preko agencija ide tek jedan dio putnika na skijanje iz Hrvatske i da gotovo ni iz jedne ne iznose konkretne brojke koliko imaju točno skijaša, u većini agencija kažu da im je teško prognozirati koliko će ukupno ove godine ljudi na skijanje iz Hrvatske. Dosadašnjih godine te su se brojke samo procjenjivale iz više različitih i neslužbenih izvora, nešto dijelom i temeljem prolaska vozila na graničnim prijelazima, i najčešće su se kretale od oko 150 do 200 tisuća.

Atlas s rastom prodaje skijanja od 30 posto

Iz agencije Atlas ističu da do kraja ove sezone očekuju rast prodaje ski aranžmana za oko 30 posto u odnosu na prošlu godinu, neki od njihovih putnika su već 'odradili' ta putovanja, a ističu i da na destinacijama koje prodaju ima dovoljno snijega, bilo prirodnog, bilo umjetnog.

Još nešto kapaciteta imaju za tzv. hrvatski skijaški tjedan, u prvom tjednu odnosno odmah iza Nove godine, kada se iz Hrvatske očekuje i najveći broj odlazaka na skijališta, ne samo u organizaciji agencija nego i u individualnoj te organizaciji preko klubova, udruga i drugih.

Porast potražnje i prodaje objašnjavaju opširnijom ponudom skijanja ove godine, većim brojem klubova s organiziranom školom skijanja, 'first minute' popustima i do 30 posto, mogućnostima rezervacije skijanja već od lipnja te posebnim akcijama u dogovoru s partnerima, a i ove godine najpopularnije je obročno plaćanje.

Za cijene kažu da su otprilike na razini prošlogodišnjih, najviše se traže tjedni aranžmani i razdoblje školskih praznika, što je i glavni skijaški tjedan za hrvatske putnike (3. do 10. siječnja).

Od destinacija tradicionalno najtraženije su one u Austriji, Italiji i Sloveniji, dok se Francuska najviše traži za proljetna skijanja.

Kompasu prodaja raste 25 posto

Zagrebačka agencija Kompas također nastavlja s dobrim rezultatima prodaje skijanja koji se kreće oko 25 posto u odnosu na prošlu sezonu, a vjeruju da će se tako nastaviti do samog glavnog hrvatskog skijaškog tjedna tj. do Nove godine.

I oni su u potrazi za novim kapacitetima, a osim tradicionalno popularnih destinacija u Sloveniji i Austriji njihovi klijenti najviše biraju njihove ski klubove sa školama skijanja, gdje se cijene sedam polupansiona po osobi u hotelu s četiri zvjezdice kreću od nešto malo više od pet tisuća kuna na više, dok se najam apartmana za više osoba za sedam noći kreće od oko 3.700 kuna na više.

I Ban Tours s rastom prodaje skijanja

Specijalizirana agencija za sportski, nautički i kongresni turizam, zagrebački Ban Tours također bilježi važan rast prodaje skijaških aranžmana, od oko 7 posto u odnosu na prošlu godinu, s nekoliko stotina prodanih aranžmana, većinom za skijališta na nekim talijanskim i austrijskim lokacijama.

Kao i kod drugih agencija i kod njih je najveći dio aranžmana kupljen putem obročnog plaćanja i to najviše za termine školskih praznika te u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.

Očekuju i jaku 'last minute' prodaju, a među kupcima najviše je obitelji s djecom, dok za aranžmane kažu da se kreću u cjenovnom rasponu od 4.300 do 8.350 kuna na bazi sedmodnevnog polupansiona u hotelima, odnosno sedmodnevnog smještaja u apartmanu za četiri osobe po cijeni već od oko šest tisuća kuna.