SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LEGENDA
 
Promocija knjige A. Žikića "Mesto u mećavi" (priča o Milanu Mladenoviću) u Rijeci i Zagrebu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.12.2014. - 12:09:42
ZAGREB - Knjiga Aleksandra Žikić “Mesto u mećavi (priča o Milanu Mladenoviću) bit će svečano predstavljena u riječkom OKC Palachu u srijedu 17. prosinca u 20:00 te dan kasnije u Malom pogonu zagrebačke Tvornice kulture u 20:00 sati uz besplatan ulaz.

Značaj Milana Mladenovića za rock scenu naše regije ne može se precjeniti – baš kao što se ne može precijeniti njegov udio u životima svih koji su ga poznavali, kao ni utjecaj koji je ostvario na generacije poklonika. Stvarajući u turbulentnom i nesigurnom vremenu, nije pronašao zaklonjeno mjesto u mećavi koja je bjesnila oko njega. Mjesto u mećavi je, kako i sam podnaslov kaže, "priča o Milanu Mladenoviću".

U ovoj knjizi Aleksandar Žikić vješto i pitko kombinira svoj pogled i dojmove s izvodima iz intervjua s osobama koje su radile i stvarale sa Milanom Mladenovićem.

Milan Mladenović je zajedno s jednom kompletnom postavom EKV-a otišao sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano. Ne ostavivši biološke nasljednike, baš kao ni ostali članovi sastava Ekatarina Velika, ali ostavljajući za sobom onu rijetku vrstu nasljeđa koja se osniva koliko na osobnosti umjetničkog izraza toliko i na etičkoj nepotkupljivosti stvaratelja.

“Mesto u mećavi” istinita je priča o takvom stvaratelju, atmosferi u kojoj su nastajale neobično značajne pjesme, bendu izuzetnih glazbenika tragične sudbine – priča potresna ali lišena patetike, lirska i dramatična u isto vrijeme, potkrepljena autentičnim svjedočanstvima i posebno odabranim autorskim fotografijama Nebojše Babića.

Na kraju – ili na novom početku – život i djelo Milana Mladenovića je, baš kao i životi svih velikih i važnih povijesnih ličnosti , dobio je svoje priznanje i mjesto u povijesti – za razliku od zaklona  i mjesta u mećavi – mnogo godina kasnije.
U vrijeme kad je Aleksandar Žikić napisao i samostalno objavio ovu knjigu prvi put, u tada jedinoj mogućoj samizdat varijanti, u opskurno skromnoj tiraži, 1998. još je bilo prerano…

U vrtlogu rata, sankcija i svih “počasti” monstruoznih devedesetih godina prošlog stoljeća, prijetila je opasnost da Milan Mladenović i Ekatarina Velika padnu u zaborav. Međutim, poslije premijere filma “EKV – KAO DA JE BILO NEKAD” koja se odigrala u našem gradu, u sklopu Zagreb Film Festivala, zarolala se čitava lavina događanja u regiji, a u vezi s djelima i značajem stvaralaštva Milana Mladenovića i sastava Ekatarina Velika (nazivi ulica i trgova, studenti Fakulteta Političkih Znanosti i Filozoskog fakulteta čiji se diplomski i doktorski radovi sa znanstvene strane bave životom i djelima Milana Mladenovića). Stvorili su se uvjeti da se knjiga “Mesto u mećavi” pojavi u većem formatu, dostojanstveno i dostojno Milanove veličine.

Nije zgoreg dodati još jednu veoma važnu informaciju - trenutno je u radnom procesu film o Limunovom drvetu, prvom Milanovom, čime se ideja o kraju i ponovnom rođenju penje na još jedan nivo i stječe se dojam da je danas, dvadeset godina nakon njegovog fizičkog odlaska iz našeg svijeta, Milan Mladenović veći nego ikad.

O knjizi i svim ovim temama moći će se uživo razgovarati s Aleksandrom Žikićem, 17.12. u riječkom Palachu i 18.12. u Malom pogonu Tvornice kulture. Ulaz na obje promocije je besplatan, a moderator u Tvornici će biti naš poznati novinar Hrvoje Horvat.

Publika će na obje promocije imati priliku kupiti knjigu “Mesto u mećavi (priča o Milanu Mladenoviću) po cijeni od 70 kn te DVD “EKV – KAO DA JE BILO NEKAD” autorice Sandre Rančić po 80 kn.

Aleksandar Žikić je rođen 1959.u Valjevu. Prvi tekst objavljen mu je u magazinu Džuboks. Objavio je više od tekstova tekstova u većini relevantnih jugoslovenskih i srpskih časopisa, uglavnom iz područja rokenrola i pop kulture. Kao novinar djelovao je u svim medijima. Kao glazbenik sa grupom S.T.R.A.H. snimio je EP “Mesec”. Autor je drama “Elvira je kul!”, “Overdouz” I “Ples aveti”. Napisao je knjige “Fatalni ringišpil – Hronika beogradskog rokenrola” i “Whisky: Vatra iz vode”.  Član je Tennessee Squire Association i počasni građanin pokrajine Mour u Tennesseeju (SAD). Magistrirao je svedenborgijansku teologiju na Academy of the New Church Theological School u Bryn Athynu, Pennsylvania (SAD). Član je progresivnog americana benda The LVCZ. Trenutno živi i radi u Beogradu.  

 Medvescak