DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KNJIGE
 
Promocija romana "Kako si ga tražila" Krešimira Butkovića
Autor/izvor: Milena Marijan Peranić
Datum objave: 20.10.2017. - 09:25:40
RAB - Povodom Mjeseca knjige, koji se tradicionalno obilježava u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga, u srijedu, 18. listopada u večernjim satima održana je promocija novog romana našeg, možemo reći i „rapskog" književnika, Krešimira Butkovića.

Organizatori promocije uz samog autora i njegove obitelji bili su Osnovna škola Ivana Rabljanina, Srednja škola Markantuna de Dominisa, Gradska knjižnica Rab i Naklada Uliks, dok su Radio Rab i Rapski list medijski najavili i popratili događanje.

Ovu večer koja je ujedno označila i početak mnogih zbivanja u rapskim knjižnicama i školama otvorila je uvodnim govorom ravnateljica Gradske knjižnice Rab Lidija Šipovac, napomenuvši da se nova Krešina knjiga već nalazi na policama knjižnice i spremno čeka svoje čitatelje.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Nikola Grgurić, koji je, podsjetivši se lanjske zabavne promocije i ove godine s veseljem došao na isti događaj te potvrdio kako uživa u svakom trenutku kojeg provodi s Krešom i svima oko njega, s obzirom da oko njega uvijek vlada silna pozitivna energija.

Direktor Naklade Uliks Silvano Frančišković govorio je o suradnji s autorom, s kojim ga unatoč prijateljstvu iz djetinjstva i davnim dječjim igrama na „frenje", poslovno vežu tri vrlo uspješna djela: zbirka poezije „Šetnja života", roman „Fifty – fifty", te sada i novi roman „Kako si ga tražila". Kao nakladnik, osobito je naglasio da su na nedavno održanom najvećem svjetskom sajmu knjiga u Frankfurtu, između 160 hrvatskih naslova čak dva pripadala Krešimiru Butkoviću: „Fifty – fifty" i „Kako si ga tražila". Upoznao nas je i s činjenicom da roman „Fifty – fifty" uskoro ide u drugo izdanje, što je vrlo značajna stvar za neko djelo hrvatskog autora koje nije u lektirnom naslovu. Na temelju svega toga, poručio je autoru da treba samo tako nastaviti dalje pisati.

Roman je publici stručno predstavila profesorica hrvatskoga jezika i književnosti Milena Marijan Peranić. Kako je naglasila, u ovom vrlo uzbudljivom psihološkom romanu koji govori o potrazi za pravom ljubavlju, odnosno za samom sobom i novim životnim početkom bezimene glavne junakinje, osobito je impresivno autorovo uranjanje u psihu i unutarnji svijet glavnog ženskog lika, žene u kasnim tridesetim godinama koja doživljava određene traume te autorovo vjerno oslikavanje njenih skrivenih misli, pa i fizičkih reakcija. Istaknula je i kao vrlo zanimljivim za rapske čitatelje prikaz života na ovom čarobnom i idiličnom otoku, koji ipak ispod površine krije i priču o mnogim teškoćama života u fizički izoliranom malom mjestu, poput teškog pronalaska posla ili životnog partnera. No pozitivna poruka romana je ono što na kraju vrlo poticajno djeluje na čitatelja koji u roman ulazi na neobičan način, u drugom licu jednine.

Konačno je o ovom romanu, ali i o cjelokupnom svom stvaralaštvu, govorio sam autor Krešimir Butković, pojasnivši da je romanom pokušao ući ispod svakodnevne površnosti koju prakticiramo u komunikaciji s ljudima koje susrećemo na svom putu i za koje u jurnjavi života sve manje nalazimo vremena, osobito se usredotočujući na ljude koji su doživjeli određene psihičke i životne traume – upravo je nakon svog logoterapeutskog rada s takvim osobama autor u svega dva mjeseca napisao ovaj roman, kao očitu katarzu svega spoznatoga.

„Ovaj roman čitajući oslobađa; izvlači na površinu onaj najslabiji i najbolniji dio nas i tjera nas da se zamislimo kamo idemo i što želimo u životu.", rekao je autor.

Prenio nam je i svoju spoznaju kako bi se mnoge traume i loše sudbine mogle spriječiti kada bismo se potrudili više slušati jedni druge i našli vremena za ljude oko sebe. Autor je govorio i o Rabu koji čini sam temelj njegova književnoga rada, ali i književnog uspjeha, te koji u njemu budi neiscrpno vrelo inspiracije i kreativnoga života.

Između književnih razgovora te produhovljenih Krešinih poruka, večer je prekrasnim baladama začinio kantautor Hrvoje Hodak, Krešin veliki prijatelj, koji ga redovito prati na promocijama. 

Zabavan moderator večeri bio je direktor i ujedno novinar Radio Raba Damir Ćopić, koji se pred dobro popunjenom dvoranom BIC-a Osnovne škole Ivana Rabljanina odlično snalazio koordinirajući nastupima govornika te postavljajući prava i provokativna pitanja u zanimljivom razgovoru i izlaganju sudionika.

Na kraju promocije, autoru se obratila i ravnateljica Anamari Šarin, koja je uime Osnovne škole Ivana Rabljanina uz čestitke i dobre želje poklonila Kreši košaricu koju su izradili učenici, napunjenu proizvodima redovnica rapskog benediktinskog samostana, koje ove godine proslavlja svoju tisućitu obljetnicu kao najstariji benediktinski samostan na Jadranu, što je još jedna od priča koja ide na hvalu našem otoku.

Veselo i ugodno druženje gosti i sudionici promocije nastavili su u holu Osnovne škole, gdje su za ugostiteljsko posluživanje i dekoriranje bili zaslužni učenici 1. razreda Srednje škole Markantuna de Dominisa pod vodstvom profesora Alena Markovića, a bogat izbor kolača Krešove mame mogli smo komparirati s kolačima doniranim od slastičarnice Vilma. Zahvalu upućujemo i cvjetarni Murtela za prigodan cvjetni aranžman.

Foto: Hrvoje Hodak