SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBRE VIJESTI
 
Pronatalitetne mjere daju rezultate: U Zagrebu ove godine 1600 prvašića više nego 2009.
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.05.2017. - 21:48:56
ZAGREB - Mjere pronatalitetne politike koje provodi Grad Zagreb, uključujući i najnoviju mjeru - Roditelj odgojitelj, bile su tema okruglog stola održanog u četvrtak u prostoru Tribina grada Zagreba. 

budući da Grad Zagreb, u suradnji sa stručnjacima, još od 2000. godine osmišljava i provodi mjere socijalne i pronatalitetne politike, gradonačelnik Milan Bandić naglasio je važnost demografske obnove Hrvatske i razvoja demografske politike, kao odgovora na negativni trend depopulacije prisutan u Hrvatskoj posljednjih desetljeća. Prema njegovim riječima, zagrebačke pronatalitetne mjere daju pozitivne rezultate.

- Ponosan sam jer u Zagrebu bilježimo pozitivne demografske trendove. Ove godine upisali smo 1600 prvašića više nego 2009. godine, rekao je gradonačelnik Bandić te istaknuo kako je do travnja ove godine zaprimljeno 3.015 zahtjeva za mjeru Roditelj odgojitelj, od kojih je pozitivno riješeno više od 2.500.

Roditelj odgojitelj samo je zadnja u nizu mjera koju provodi zagrebačka gradska vlast u cilju popravljanja demografske slike grada. Riječ je o financijskom poticanju roditelja s troje ili više djece, na način da im se osigurava prosječna neto plaća u RH. O mjerama pronatalitetne politike na okruglom su stolu govorili stručnjaci s Ekonomskog i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagreb, demograf prof. dr. sc. Anđelko Akrap i izvanredna profesorica dr. sc. Slavica Blažeka Kokorić, predstavnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, državni tajnik doc. dr. sc. Marin Strmota, te korisnica mjere „Roditelj odgajatelj" Ivana Danek.

Od ostalih mjera kojima Grad Zagreb još od 2000. godine pokazuje socijalnu osjetljivost i svijest o važnosti demografskih pitanja izdvajaju se sufinanciranje cijene vrtića, pomoć za opremu novorođenog djeteta, pomoć za djecu u obliku obiteljskih paketa, stipendije za učenike i studente, besplatni udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola. Među mjerama su i besplatne godišnje pokazne karte ZET-a za učenike iz obitelji slabijeg socijalnog statusa te subvencionirani javni prijevoz za sve učenike i studente, sufinanciranje produženog boravka i prehrane u osnovnim školama, subvencioniranje kamata za stambene kredite za mlade znanstvenike te aktivne mjere zapošljavanja i poticanja poduzetništva.

Kao dokaz gradske brige za demografske probleme, 1. srpnja ove godine otvara se i Gradski ured za demografiju koji će objediniti poslove praćenja i analize tekućih demografskih kretanja i analize promjena u demografskim i društvenim strukturama Grada, na temelju kojih će osmišljavati i predlagati strateške programe i projekte.

 Medvescak