SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEUSPJEH
 
Propao referendum o golfu na Srđu, 84% glasovalo protiv
Autor/izvor: SEEbiz / T-Portal / Dulist
Datum objave: 28.04.2013. - 21:41:37
DUBROVNIK - Prvi građanski referendum u Hrvatskoj propao je zbog niske izlaznosti: prema neslužbenim podacima, na referendum o projektu golfa na Srđu izašlo je svega 30,48 posto Dubrovčana, što je znatno manje od potrebnih 50 posto plus jedan glas da bi rezultati izjašnjavanja bili obvezujući.

Od 11.567 građana koji su, prema neslužbenim rezultatima, sudjelovali u referendumu, 84,01 posto glasovalo je protiv, javlja Dulist.hr

Pred zgradom dubrovačke Palače pravde oko 20 sati okupili su se brojni aktivisti i promatrači. Neuobičajeni broj građana pred sudom privukao je pozornost brojnih sugrađana i turista. U zraku se gotovo opipljivo osjećalo ozračje koje se može opisati kao nešto između revolta i rezignacije, piše Dubrovački vjesnik.

- Loša izlaznost na referendumu posljedica je jake medijske potpore na način da su svi zagovarali samo jednu stranu. Možda će slijedeći lokalni izbori biti nova šansa građana da se izjasne za opciju koja zna cijeniti svoj grad, rekao je dubrovački aktivist Valter Kožul.

Gostujući u Dnevniku HTV-a, Igor Miošić u ime Odbora za referendum i inicijative Srđ je naš zahvalio je svim građanima Dubrovnika koji su sudjelovali u referendumu i pokazali da ne žele da drugi odlučuju umjesto njih. Slično je poručio i Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš.

- Zbog nedovoljnog odaziva referendum se pokazao da nije valjan prema odredbama o referendumu, ali prema Ustavu, u kojem stoji da se sve odluke donose većinom glasova birača, on ima svoj značaj, kazao je Capor u prvom komentaru na neslužbene rezultate.

- Ovo je dokaz da su Dubrovčani pokazali kako ih nitko nije uspio zastrašiti, a postignuta razina izlaznosti je za svako poštivanje. Oni koji su konzumirali svoje građansko pravo poslali su jasnu poruku, dodao je Capor u izjavi za Dulist.hr.

Maja Brinar Frenkel, supruga investitora Aarona Frenkela, izrazila je zadovoljstvo što su građani Dubrovnika pokazali da podržavaju projekt koji će gradu donijeti nove prihode. Zahvalila je Dubrovčanima koji su su pokazali dobrodošlicu investitorima, ne samo u Dubrovnik nego u Hrvatsku.