SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
GASTRONOMIJA
 
Prvi šef kuhinje s Michelinovom zvezdicom u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.06.2018. - 15:29:00
Zadnja izmjena: 06.06.2018. - 15:31:47
BEOGRAD - Hotel Square Nine s ponosom predstavlja prvog šefa kuhinje s Michelinovom zvezdicom u Srbiji, kao i novi meni za proleće i leto 2018 u restoranu The Square.

Za vrhunsko spremanje specijaliteta zadužen je novi šef kuhinje Ajk Cimer (Eyck Zimmer). Pridružio se timu Hotela Square Nine kao u javnosti veoma poznati šef. Među dostignućima su nagrade za Najboljeg šefa kuhinje u Velikoj Britaniji 2006. i u Portugalu 2008. Obimno iskustvo stekao je u hotelima poput Palasthotel (Istočni Berlin), Grand Hotel Regina (Grindelwald, Švajcarska), The Dorchester (Mayfair, London), The Berkeley (London), The Ritz (London) i drugima.

Michelinovu zvezdicu dobio je 2014. godine, dok je bio šef kuhinje Andels Hotela u Berlinu. Za doprinos francuskoj gastronomiji iste godine Republika Francuska odlikovala ga je Ordenom zasluga za agrikulturu. (http://eyckzimmer.com/).

Na novom meniju su, pored klasičnih specijaliteta restorana The Square poput Odreska Wellington i omleta sa jastogom, i nove, iznenađujuće mešavine svežih lokalnih sastojaka, beskrajne mašte i decenija iskustva. Srpski Oreo, kao prefinjeni zalogaj, zamišljen je da pobudi interesovanje izvrsnom mešavinom ajvara, kozjeg sira i crnih maslina. Magija se nastavlja jedinstvenim ukusom Jakobovih kapica sa zovom i dinjom. Lokalni folklor kulena susreće letnji ukus lignji sa limunom i šparglama u još jednom od noviteta restorana The Square.

Tradicionalni specijalitet - svinjski pauflet nije popularan samo u Srbiji, već i u Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Poslužen je sa pireom od luka i senfa, keljom i divljim brusnicama u ukusnom soku od zelene jabuke.  Kao omaž svom mentoru Polu Bokusu (Paul Bocuse), Ajk je brancinu dodao “krljušt” od krompira, fondan od šargarepe, kleku i sos od crvenog vina.Novi deserti nude posebno kreirane teksture sa eksplozijom ukusa. Iako meni predstavlja internacionalnu kuhinju, prilagođen je srpskom tržištu. Svi sastojci su sveži i potiču iz zemalja regiona.

 “Važna je hrana koja ima funkciju. Na sadržaj menija uticala su brojna putovanja od Nemačke, Velike Britanije i Švajcarske do Hongkonga. Ovde, u Srbiji, iznova sam našao svoju kreativnost”, rekao je Cimer prezentujući novi meni.