SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAGREBDOX
 
Puhovski: Imamo vjernu publiku koja nas obvezuje da nastavimo
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.03.2018. - 12:57:18
ZAGREB - Na kraju 14. ZagrebDoxa, direktor i utemeljitelj tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma, Nenad Puhovski, rekao je da je ovogodišnje izdanje pokazalo da im je publika ostala vjerna, što ih obvezuje da na isti način nastave i dalje s radom.

"Zadovoljan sam što nam je publika ostala vjerna u svim vremenskim neprilikama, dvorane su bile pune, vikend je rasprodan", istaknuo je Puhovski u razgovoru za Hinu.

Dodao je kako su i ovogodišnje nagrade pokazale da postoje "jaki filmovi koji govore o važnim temama na intimistički način".

Za oba filma nagrađena Velikim pečatima, u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji – "O očevima i sinovima" Talala Derkija i "Druga strana svega" Mile Turajlić kaže kako su zapravo pokušaj da se kroz obitelj analizira šira, globalna slika.

"S jedne strane tu je džihadizam i ono što se događa u svijetu koji nam je dalek, a s druge u svijetu koji nam je blizu i s kojim možemo pronaći neke sličnosti", dodao je.

Puhovski napominje i kako festival svjedoči da je "osobni intimistički ulaz u velike svjetove jedan od načina suvremenog dokumentarizma".

Filmske projekcije nagrađenih i odabranih filmova i u nedjelju

Iako je natjecateljski dio festivala zatvoren u subotu dodjelom nagrada, festivalske projekcije tradicionalno se nastavljaju i tijekom nedjelje, od 12 do 22 sata.

U programu "Best of Fest" prikazuju se svi nagrađeni filmovi 14. ZagrebDoxa, "O očevima i sinovima" Talala Derkija (Veliki pečat za najbolji film iz međunarodne konkurencije i nagrada Movies That Matter), "Grad Sunca" Ratija Onelija (posebno priznanje međunarodnog žirija), "Druga strana svega" Mile Turajlić (Veliki pečat za najbolji film iz regionalne konkurencije i nagrada FIPRESCI).

Tu su i "Playing Men" Matjaža Ivanišina (posebno priznanje regionalnog žirija), "Dani ludila" Damiana Nenadića (posebno priznanje regionalnog žirija), "Preko svih granica" Marte Prus (Mali pečat za najbolji film autora do 35. godina), "U slučaju rata" Jana Geberta (posebno priznanje Movies That Matter), "Ljepota" Kristine Kuzakmetove (nagrada Teen Dox), Zovite me Tony" Klaudiusza Chrostowskog (posebno priznanje Teen žirija),

"Ljudska rijeka" Ai Weiweija (Nagrada Mojoj generaciji) te film koji će osvojiti HT nagradu publike.

Posljednji festivalski dan donosi i program "Propustili ste -pogledajte", najtraženije ovogodišnje naslove čije su projekcije bile rasprodane.

Iz programa Stanje stvari prikazat će se film kanadskog redatelja Barryja Avricha "Mutne granice: U svijetu umjetnosti", iz Biografskog doxa "Big Time" danskog dokumentarista Kaspara Astrupa Schrödera i "Jane" američkog autora Bretta Morgena, a iz Teen Doxa "Amal" egipatskog redatelja Mohameda Siama.

Iz Glazbenog globusa je odabran film "U potrazi za Traneom: Film o Johnu Coltraneu" Johna Scheinfelda i "Pariška opera" švicarskog redatelja Jean-Stephanea Brona.