SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZLOŽBE
 
Rab: Otvorena izložba Jadranka Peranića
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 18.07.2019. - 19:28:13
RAB - U crkvi sv. Katarine na Rabu, otvorena je izložba Rabljanina Jadranka Peranića, indikativnog naziva ''Zapisano u drvu masline''. Riječ je o izložbi skulptura koje Peranić marljivim rukama koristeći dlijeto gradi u čudesne apstraktne likove.

Promatrač, zagledan u svaku od skulptura, doživljava osobnu katarzu pripisujući neki svoj doživljaj koji ona pobuđuje.

Niti jedno umjetničko djelo Jadranka Peranića nema svoje ime, već mu sam promatrač daje značenje iz svog perceptivnog oceana spoznaje. Autor napominje taj individualni pristup svakog konzumenta koji na svoj način tematizira viđeni eksponat. U razgovoru s kiparom saznajemo da je maslina, drvo ili korijen koji obrađuje, ćudljive strukture te ne dopušta maksimalnu kiparsku autonomiju. Ponekad trule konstitucije, urasla kamena, maslina dozira skulptorovu obradu i gotovo ga svojom teksturom vodi ka realizaciji kreativne eksplozije.

Koliko autor teži samostalnom izražavanju oblika, toliko i maslina poziva na obradu ali i tvrdoglavo odbija podčiniti se skulptorovoj volji i kreativnom zanosu. U toj umjetničkoj kohabitaciji, nakon sati i sati obrade iz Peranićevih ruku izranjaju živopisne skulpture prepune energije i razigrane forme koje u svojoj jednostavnosti teže vertikalizaciji. Upravo ta uspravnost koja naglašuje ponos i prkos tisućljetna stabla zadivljuje svojim oblicima koji poput plamena ili lelujave morske trave streme prema astralnom u kojem se spajaju energije drva, umjetnika s Izvorom od kojeg dolazi nadahnuće.

Stoga ni ne čudi da je odabrana mala crkvica sv. Katarine da bi poslužila kao izložbeni prostor. Autor, kao rođeni Rabljanin, teži mediteranskom motivu u kiparstvu, te naglašava svoju povezanost s morem, otokom, teškim životom ljudi, ali i raspjevanosti kojom ovdašnji ljudi pjesmom razblažuju svu gorčinu života. Tu gorčinu, koju stoljećima upija maslina, Peranić brusnim papirom izglađuje do takve mekoće dodira da se čini da te skulpture teku pod prstima i naočigled rastu, trepere i razigrano žubore pred promatračem.

Ova jedinstvena izložba, prodajnog je karaktera i traje do 29.srpnja. Otvara se i mogućnost da se u dogledno vrijeme organizira i izložbeni postav u Zagrebu. Interes posjetitelja na Rabu je velik, a širenjem izložbe na Zagreb ili regiju, umjetnička, posebice skulptorska scena, bila bi na dobitku. Ukoliko ste u mogućnosti, svakako posjetite izložbu ili se raspitajte za djela Jadranka Peranića koja osvajaju na prvu i rese kako dušu tako i prostor u kojem se nalaze.